Företaget Norrbottens entreprenad och maskin AB (Nema ) vill öppna en bergtäkt på Markberget. Bolaget har lämnat in en ansökan om samråd till länsstyrelsen och andra berörda myndigheter.
Ansökan skickades även till "närboende" som enligt Nema skulle påverkas av trafiken till och frän täkten. Enligt bolaget är det fem hus längs Knösenvägen i Norra Sunderbyn.
– Jag hittade ett brev i min brevlåda. Inget namn, bara "närboende" på kuvertet, säger Louise Östman, 71.
Louise Östman insåg snart att hon tillhörde en liten minoritet i byn som fått vetskap om bergtäkten.
– Jag tänkte, vad i jösse namn är detta? Det finns ju många fler än mig som blir berörda, säger hon.
Hon beslutade sig för att informera övriga bybor.
– Jag satte mig på cykeln och åkte runt, säger hon.
Hennes cykeltur resulterade i två bymöten i september, det första hemma hos henne medan det andra fick hållas på Sunderbylogen. För nu var hela byn på fötter.
Dessutom larmades även de boende i Sävastnäs. Byn finns närmast Markberget.
Gunnar Lundkvist är granne till Louise Östman men fick ingen information från Nema, vilket han finner märkligt. Han sitter nu i den arbetsgrupp som bildats för att stoppa bergtäkten.
– Man ska inte öppna nya bergtäkter om det inte krävs. De innebär en mycket stor miljöpåverkan, säger Lundkvist.
– Den kommer att förstöra hela byn, säger Louise Östman.
Knösenvägen klarar inte många tunga transporter menar byborna. Grusvägen används som ridväg och det finns barnfamiljer längs den.
Enligt Nemas ansökan ska brytningen i bergtäkten pågå i 25 år och bryta 1,5 miljoner ton berg (se faktaruta).
Bernt Henriksson är sammankallande i byns arbetsgrupp.
– Vi ser trafiken till och från täkten som ett stort problem. Hundratals passager varje dygn, det kan vi inte acceptera. Verksamheten ska ju pågå dygnet runt, det blir sprängningar, buller och damm, säger han.
Henriksson menar dock att det inte bara är transporterna som är ett problem.
– Området där täkten ska finnas nyttjas för jakt, bärplockning, ridning och friluftsliv. Det kommer byn att förlora, säger han.
Kuriren har sökt Nemas ägare Ulf Blomster utan framgång. Magnus Hedlund på WSP är Nemas konsult för täkten. Han berättar att man uppfattat att Knösenvägen inte är en populär anslutning mellan täkten och 97-an.
– Vi letar en ny sträckning för anslutningen, detta i samråd med Trafikverket. Men själva täkten ligger för långt bort för att utgöra en störning, säger han.
Han berättar dock att Knösenvägen kan användas för transporter när täkten ska anläggas.
Byborna ifrågasätter om täkten behövs och pekar på att det finns flera andra täkter i området. Det tillbakavisar Magnus Hedlund.
– Regionen Luleå-Boden befinner sig i ett expansivt läge, 97-an ska byggas om. Vi får inte längre nyttja grus- och sandtäkter, den här täkten behövs, säger han och tillägger:
– Jag vet att det finns oro i byn. Men jag hoppas kunna stilla den med verkligheten.
Nema sökte för två år sedan tillstånd för att öppna en bergtäkt vid Mattisberget vid Gammelstad. Det blev dock avslag eftersom verksamheten bedömdes ligga för nära världsarvet.
Nema kommer att lämna in en formell ansökan senare i år. Enligt Magnus Hedlund kommer det ske i två steg, med täkten för sig och väganslutningen i en särskild ansökan.