Milder nominerad till Nordiska rådets musikpris

Norrbotten Big Bands konstnärlige ledare, saxofonisten Joakim Milder, har nominerats till Nordiska rådets musikpris.

13 maj 2019 12:54

Han tävlar mot tolv andra nordiska musikutövare om detta pris som uppmärksammar innovativt skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå.

Joakim Milder är musiker och pedagog och har sedan 2006 en professur i improvisation och ensemble vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Milder är också som bekant konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band.

I nomineringen framhåller Nordiska rådet att: "Joakim Milders roll som musiker och pedagog är betydande och omöjlig att förbigå. I Joakim har improvisationsmusiken en musikalisk mångspråkig och inspirerande människa som dessutom förmår problematisera sin konstform".

Milder som debuterade på skiva 1988 med "Life in life" fick sedan Orkesterjournalsens pris Gyllene Skivan för sin andra skiva "Still in motion". Nordiska rådet poängterar också i sin nominering Joakim Milders många samarbeten med framstående improvisationsmusiker från när och fjärran, bland annat Lina Nyberg, George Riedel, Bobo Stenson, Katrine Madsen och Marcin Wasilewski.

Bengt Forsberg är den andra svenska nominerade musikern. Han är från början utbildad organist men bytte spår och blev konsertpianist. Han är känd för sitt samarbete med Anne Sofie von Otter på en lång rad uppmärksammade inspelningar.

Nordiska rådets musikpris har delats ut sedan 1965 och ska uppmärksamma innovativt skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå.

Vartannat år ges priset till ett verk av en kompositör och vartannat år går priset till enskilda musikutövare eller grupper. Vinnaren får ta emot 350 000 danska kronor (motsvarande runt 470 000 svenska kronor) i Stockholm den 29 oktober.

Bland de övriga nominerade finns bland annat violinister, operasångare och cellister från Danmark, Finland, Grönland, Färöarna, Island och Åland.

Nordiska rådet delar ut fem priser varje år inom områdena litteratur, film, musik, miljö och barn- och ungdomslitteratur. Syftet med priserna är att "öka intresset för den nordiska kulturgemenskapen och det nordiska miljösamarbetet samt att erkänna framstående konstnärliga och miljömässiga insatser".

Alla nominerade

Christina Åstrand, violinist, Danmark

The danish string quartet, stråkkvartett, Danmark

Kreeta-Maria Kentala, violinist, Finland

Sväng, munspelskvartett, Finland

Rúni Brattaberg, operasångare, Färöarna

Da Bartali crew, grupp, Grönland

Gyða Valtýsdóttir, musikskapare, Island

Sæunn Thorsteinsdóttir, cellist, Island

Elias Akselsen, sångare, Norge

Grete Pedersen, dirigent, Norge

Bengt Forsberg, pianist, Sverige

Joakim Milder, saxofonist, Sverige

Johanna Grüssner, sångare, Åland

Källa: Nordiska rådet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström och Jon Lindhe