Ett tjärt gammalt hantverk blossar upp igen

Under århundraden var tjära en av Sveriges viktigaste exportvaror, men i dag har traditionell tjärbränning blivit ett sällsynt hantverk. Norrbottens-Kuriren åkte till byn Miekojärvi mellan Överkalix och Övertorneå, där nybörjaren Sixten Larsson fjuttade på för första gången, och mästaren Allan Nordmark fick tjärdal nummer 89 att blossa.

TÄNT VAR DET HÄR. Så här fjuttar man på en tjärdal. När elden tagit sig täcker man helt med torv för att det ska skydda tätt mot syret i luften. Foto: Ingrid Larsson

TÄNT VAR DET HÄR. Så här fjuttar man på en tjärdal. När elden tagit sig täcker man helt med torv för att det ska skydda tätt mot syret i luften. Foto: Ingrid Larsson

Foto: privat

Miekojärvi2009-07-25 08:45
För Allan Nordmark är tjärbränning en gammal hobby sedan barnsben. Han jobbade länge på Skogsstyrelsen och älskar skog och mark. Men att göra tjära själv är nog inget man blir rik på. Det lärde han sig redan som 10-åring då både hans pappa och farfar brukade bränna tjära. Han fick ihop 50 liter sin första gång, och smidde planer för vad han skulle köpa för pengarna. Det blev bara några spänn tyvärr. Även om han alltid får sin tjära såld är det arbetet som är det fina.- Det är nostalgi. Och sådan historia i det jag håller på med, säger han.Trätjära har sedan förhistorisk tid använts för att impregnera träprodukter och virke som man vill skydda mot röta. Tjäran används bland annat på hus, bryggor och båtar. I Norden brändes tjära redan under järnåldern och försäljningen började synas i annalerna redan på vikingatiden. Under 1900-talet tillverkades tjära i fabriker, innan konstgjorda medel började säljas. Beck (tjära som kokats till en trög massa) och tjära var i århundraden en av Sveriges viktigaste exportvaror. Nu för tiden är tjära en bristvara, och traditionell tjärbränning sker bara på ett fåtal platser i landet.Veteran och nybörjare
Nu var det 89:e gången Allan Nordmark byggde upp och satte fyr på sin tjärdal. Tidigare har han rest land och rike runt, bland annat till Skansen i Stockholm, för att bränna tjära där det behövts. För Sixten Larsson blev detta första gången. Men det är inte tal om att föra vidare arvet till nästa generation. Han är nämligen 72-årig pensionär.- Nej inte är det nåt att lära ut, säger Sixten Larsson och skrattar.Sixten bor i Miekojärvi och hakade på projektet efter en övertalningskampanj från Allan. De har förberett denna dag sedan i vintras då de började klyva tjärveden, mestadels från stubbar. Den har blivit svår att komma åt på senare år men tack vare att Sixten är skogsägare har det gått bra denna gång. Dessutom behövdes ungefär 17-18 kubikmeter furu. Totalt tog det fyra karlar fem dagar att förbereda tjärdalen till kalaset. Att samla torv tog bara det ett helt dagsverke, trots att det gjordes med motorsåg och inte med bila eller yxa som förr. Just denna tjärdal var förhållandevis stor och förväntades ge några hundra liter tjära. Enligt Allan Nordmark det bästa, och mest välluktande impregneringsmedel som finns.Kalas med dragspelsmusik
Och ett kalas blev det också. De många besökarna från byn och runt om kring bjöds på våfflor med hemmagjord sylt, rabarberpaj med vaniljsås, fikabröd och kaffe förstås. Senare till kvällen väntades en spelemans ankomst. Tjärbränningen tog minst 30 timmar, så en hel del kaffe kokades i huset intill.Kaffe, fika, tjärdoft och hettan från tjärdalens glöd, jösses.Tvärt emot vad folk kan tro så finns det visst hopp om tjärbränningens kvarlevnad. Allan Nordmarks son Lars Nordmark, 28, deltog i arbetet, och visst har han redan i högstadiet fått lära sig hur man bygger en tjärdal. Lars bor i Luleå och pysslar inte annars med tjärbränning, bara nu när det passade på semestern. Men när man frågar farsan om framtiden, tittar han lurigt på sonen innan han svarar.- Jag ska lämna en jäkla massa tjärved efter mig en dag.
Tjärbränning är en gammal teknik för att utvinna tjära, känd redan av antikens greker. Tjärdalen används för att producera trätjära och är en trattformad grop som grävts i en jordsluttning. I gropen görs en mila, en slags tårta av furu som täcks med torv. Tjärdalen tänds på och kan brinna i dagar. Det blir hett i glöden under torvtäcket. I hettan bildar veden kol och tjära. Tjäran rinner ur gropen via en botten av trä eller plåt och tappas på tunna.Källa: Nordisk familjebok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!