En fräsch midsommar med de rätta mattipsen

Midsommar är en av våra största mathelger på året. Norrbottens Medias egen matskribent Linda Kask ger några härliga mattips lagom till festen.

Plockmat. Våga bryta det klassiska midsommartemat lite! En liten bruschetta passar fint som tilltugg, varför inte till ett glas bubbel före maten?

Plockmat. Våga bryta det klassiska midsommartemat lite! En liten bruschetta passar fint som tilltugg, varför inte till ett glas bubbel före maten?

Foto: Linda Kask

Midsommar2017-06-22 10:18

Midsommar är en högtid som många firar med sillunch, grillat på kvällen och jordgubbar till efterrätt.

– Man ska absolut satsa på att behålla traditionen med sillen, laxen och färskpotatisen. Men man kan ge det en lite mer modern tvist. Ett tips är att lyfta in mer grönt, mer vegetarisk mat, lite färsk frukt, melon och lite plockmat som man kan äta med händerna. Små snittar och lufttorkad skinka exempelvis, säger matskribenten Linda Kask.

Om ni ska ut och titta på midsommarfirande kan man enkelt packa med sig lunchen i en picknickkorg.

– Där får man tänka smart så att man kan äta med händerna. Istället för silltårta kanske man kan göra en sillwrap och linda in i en förpackning. Ta med färdig fyllning så att du kan fylla wrapen på plats, då slipper du risken att den blir geggig. Du kan även ta med färdig fruktsallad som är förpackade i portionsburkar.

Hur mycket tid ska man lägga ned på maten en sådan här dag?

– Det ska vara en dag där man umgås så tänk på att hålla det enkelt. Det är inte fel att köpa färdiga såser eller fyllningar, det funkar absolut om man villspara tid. Sedan är det dags för middagen. Traditionellt sett är midsommarhelgen en stor grillhelg.

– Där tänker jag att det inte behöver vara avancerade köttbitar som grillas i tre timmar. Tänk enkelt för att alla ska kunna vara med och slippa hungriga barn, säger Linda.

– Man kan göra ett slags burgarbuffé med hamburgare av olika slag. Halloumi-, vegetariska- och goda burgare med högrevsfärs. Till det har man en buffé med bröd och goda tillbehör. Fräscha grönsaker, såser och hemmagjord potatissallad exempelvis. Det finns stora möjligheter att variera sig.

Man kan även göra sliders, minihamburgare, så att man orkar äta fler av olika smaker - det är väldigt barnvänligt. Mycket går att förbereda med salsor och picklad rödlök. Hamburgare är en superbra grej och man behöver inte sitta med kniv och gaffel vid matbordet för att äta det.

Till desserten är de traditi­onsenliga jordgubbarna ett måste, tycker Kask.

– Där kan man också tänka sig en knytis där man dukar upp en efterrättsbuffé. Det är fint att göra cheesecake i lager på lager i glas.

Lindas lemonad

Saft av 8 citroner

Saft av 4 lime

2 dl strösocker

5 dl iskallt vatten

Gör såhär: Blanda saft av citron och lime i en tillbringare, tillsätt socker och vatten. Lemonaden spädes med extra vatten vid behov. Servera gärna med massor av is och extra citronskivor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om