Middagstipset: Zucchinigratäng med tomatsås

Zucchinigratäng. Grön och god vardagsmat!

Zucchinigratäng. Grön och god vardagsmat!

Foto: Melissa d'Arabian

MIDDAG2016-09-27 13:00

Zucchini, eller squash, äter vi mycket av på sensommaren hemma hos oss, då vi brukar odla egna som växer som ogräs. Men de som finns i butiken fungerar också fint, välj bland gula och gröna, eller ta olika färger.

4-6 portioner

2 zucchini, gärna olika färger

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 burkar krossade tomater

1 msk honung

1 dl mellangrädde

rivet skal av en citron

salt, peppar

färska örter, riven ost, gärna lagrad

Hyvla zucchinin i tunna skivor. Lägg på ett hushållspapper och salta lätt, det drar ur vätska och man slipper en vattnig gratäng. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök. Fräs i lite olivolja till löken mjuknar. Slå i tomaterna och koka ihop i några minuter. Smaka av med honung, salt och peppar. Avsluta med 1 dl färska örter, exempelvis basilika och persilja. Om du inte har det, smula i ett par teskedar torkad basilika i såsen. Tillsätt citronskalet.

Torka av zucchinin. Ringla lite olja i botten på en gratängform och varva zucchini i olika färger i ett lager med ett lager tomatsås. Upprepa tills zucchinin och såsen är slut. Toppa med valfri riven ost, färdig gratängost blandat med lite parmesan blir gott. Gratinera i ugnen i 20 minuter, eller tills zucchinin har mjuknat men fortfarande känns spänstig. Servera gärna med en sallad.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!