Zucchini, eller squash, äter vi mycket av på sensommaren hemma hos oss, då vi brukar odla egna som växer som ogräs. Men de som finns i butiken fungerar också fint, välj bland gula och gröna, eller ta olika färger.
4-6 portioner
2 zucchini, gärna olika färger
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 msk honung
1 dl mellangrädde
rivet skal av en citron
salt, peppar
färska örter, riven ost, gärna lagrad
Hyvla zucchinin i tunna skivor. Lägg på ett hushållspapper och salta lätt, det drar ur vätska och man slipper en vattnig gratäng. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök. Fräs i lite olivolja till löken mjuknar. Slå i tomaterna och koka ihop i några minuter. Smaka av med honung, salt och peppar. Avsluta med 1 dl färska örter, exempelvis basilika och persilja. Om du inte har det, smula i ett par teskedar torkad basilika i såsen. Tillsätt citronskalet.
Torka av zucchinin. Ringla lite olja i botten på en gratängform och varva zucchini i olika färger i ett lager med ett lager tomatsås. Upprepa tills zucchinin och såsen är slut. Toppa med valfri riven ost, färdig gratängost blandat med lite parmesan blir gott. Gratinera i ugnen i 20 minuter, eller tills zucchinin har mjuknat men fortfarande känns spänstig. Servera gärna med en sallad.
Smaklig måltid!