Skådespelaruppropet har skakat om hela kulturvärlden och Dramaten vidtar nu en rad åtgärder.
Efter ett dygn av krismöten ända upp på regeringsnivå börjar nu flera kulturinstitutioner försöka visa handlingskraft. I går blev det känt att Dramaten tar in juridisk assistans och psykologer efter uppropet i Svenska Dagbladet där närmare 500 skådespelare beskriver grova sexuella övergrepp.
I dag på morgonen skickades även en medarbetarenkät ut till nationalscenens anställda, som har fram till den 24 november på sig att svara på de frågor som ställs där. Resultatet av enkäten väntas sedan vara sammanställt någon gång i mitten av december.
– Processen måste göras ordentligt och det är inte säkert att den redovisas offentligt. Å ena sidan är transparens att föredra, å andra sidan handlar det om extremt känsliga ämnen, säger Dramatens presschef Mimmi Fristorp till TT.
Bland de kortsiktiga åtgärder som teatern vidtar finns psykolog- och juristhjälp till de anställda, och kommande seminarium för kunskapshöjning om sexuella trakasserier för personalen. På längre sikt blir det kompetensutveckling för teaterns chefer, och jämställdhets- och arbetsmiljöexperter ska kallas in.
– Det behövs hjälp utifrån av någon som inte är en del av den här världen. Vi tar också fram en konkret handlingsplan för att bli av med den osunda tystnadskultur som råder, och det arbetet börjar i dag. Vi måste ta fram en långsiktig plan för att Dramaten ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Mimmi Fristorp. (TT)