18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de har trakasserats av en känd kulturprofil som har nära band med Svenska Akademien. Med anledning av uppgifterna tog Akademien upp frågan om samarbetet på ett ordinarie möte på torsdagskvällen – som vanligtvis tar 1,5 timme.
Vid 21.30-tiden, fem timmar efter mötets start, mötte den ständiga sekreteraren Sara Danius pressen utanför Börshuset i ett regnigt Gamla stan i Stockholm för att läsa upp ett pressmeddelande, några frågor ville hon inte svara på. Där framgick det att Svenska Akademien beslutat att bryta finansieringen av profilens verksamhet på 126|000 kronor per år sedan 2010. Inga betalningar uppges ha gjorts till honom personligen.
Beslutet motiveras dels av Dagens Nyhets granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av mannen.
Svenska Akademien inleder nu ett arbete för att säkerställa att något liknande inte sker igen.
"Vi har redan kunnat konstatera att vi brutit mot våra egna jävsregler och att dessa måste skärpas", står det i Akademiens pressmeddelande.
Sara Danius har anlitat en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen.
Akademiens tidigare samröre med mannen ska genomlysas och man ska särskilt granska om han har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering av annat slag.
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har sagt att han tror att Nobelpriset kan påverkas negativt på grund av anklagelserna, eftersom Akademien varje år utser litteraturprismottagaren. Enligt SVT ska även Stockholms stad, som också har betalat ut bidrag till verksamheten, se över om det är möjligt att stoppa bidrag till företag och föreningar där sexistiska strukturer framkommit.
Även Statens konstråd, Musikverket och Stockholms läns landsting ska se över sin bidragsgivning.
Kulturprofilen nekar till anklagelserna.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke har även hon reagerat starkt på uppgifterna. 2015 tilldelade hon mannen en hög utmärkelse som hon nu vill ska dras tillbaka. Till TT säger hon att det är "djupt obehagligt" och konstaterar att mannen aldrig borde ha fått utmärkelsen.
– Mina tjänstemän fick i går i uppdrag att titta på regelverket, för att se om det finns en möjlighet att dra tillbaka den här typen av utmärkelser och hur det i så fall skulle gå till, säger hon till TT.
TT: Vilket symbolvärde skulle det ha om den gick att dra tillbaka?
– Efter vad som har framkommit av medieuppgifter är detta ju en person som har använt sin status och sin makt när han har utnyttjat och begått övergrepp.
Att utmärkelsen har "bidragit till att stärka personens status" är "fruktansvärt", anser Bah Kuhnke. (TT)