Med världen som ateljé

I går invigde konstnären Maria Winbjörk sin utställning i Gällivare. Utställningen bjöd på såväl målade tavlor i akvarell och olja som fotografier.

21 juni 2012 06:00

Maria Winbjörk, 29, är konstnären som inte vill låsa sig vid en särskild typ av konst. Hon arbetar med såväl foto som traditionell målning i olja och akvarell.

När möjligheten och tillgången till ugn finns tycker hon även om att skulptera.

- Det kan lätt bli tråkigt i längden att bara göra samma sak, jag föredrar att vara mångsidig, säger Maria Winbjörk.

I startgroparna
Hon säger själv att hon alltid har varit kreativ men att hennes konstskapande inte tog fart på allvar förrän på konstskolan i Sunderbyn 2003.

I dag är hon i startgroparna med sitt eget företag och ateljé, Dreyma. En erfarenhet som hon känner sig både spänd och förväntansfull inför.

- Det känns riktigt kul att äntligen få komma igång efter många års funderingar på att starta eget. Samtidigt är jag beredd på att det kan bli ganska tufft att leva som kreatör. Men man måste våga för att vinna, säger hon.

Inspiration
Målet med gårdagens utställning i Gällivare var i första hand att visa att hon finns och vad hon gör men hon vill även att hennes konst ska inspirera och motivera andra till att hitta deras egen kreativitet.

- Kärnan i min verksamhet är att inspirera och beröra. Det gör jag genom mina produkter och tjänster. Dreyma blandar konst, design och foto på kreativa sätt, säger Maria Winbjörk.

Utställningen, som innehöll ett axplock av Maria Winbjörks konst, var öppen för besökare under hela gårdagen men togs ned vid dagens slut.

Portabel studio
Orsaken till den korta utställningstiden och valet av en klädbutik i centrala Gällivare som utställningshall är att Maria Winbjörk vill visa att studio Dreyma kan dyka upp lite var som helst.

- Jag har Luleå och Gällivare som bas men siktar på att ta mig längre än så. Min studio är portabel och jag har världen som arbetsplats, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!