Svenska naturens godis är nu

Sommartid är bärtid. Passa på att frossa när skog, buskar och fält serverar naturens eget lösgodis. Desserter med bär är sommarens bästa bjudmat.

Kolapaj med röda bär är en återkommande favorit. Här med lingon, men röda vinbär är också lysande till.

Kolapaj med röda bär är en återkommande favorit. Här med lingon, men röda vinbär är också lysande till.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mat2016-07-15 06:00

Har man en gång gått i en daggvåt skog en morgon och plockat blåbär tills fingrar och läppar färgats bläcklila vet man. Det finns inget finare. Det skulle möjligen vara smultron på strå, då. Bär är Sveriges vackraste och mest smakrika resurs. Även om det är lätt att glömma bort hur unikt vårt naturliga skafferi faktiskt är. Det är inte många länder som bjuder på gratis blåbärsskogar utan katastrofala mängder bly, avgaser och allmänt elände.

Vi ska vara tacksamma. Och det bästa sättet att visa sin tacksamhet är ju faktiskt att skörda allt vad vi förmår. Det är skam och skandal att låta bären ruttna bort. Nej, ned med dem i en underskön sommardessert. Det krävs så lite av både bär och kock för att få till en suverän efterrätt. Tänk bara nyplockade jordgubbar och löst vispad grädde… Vad slår väl det?

Eftersom jag är en surmulen sort har jag svårt för översöta desserter. Jag gillar beskt, syrligt, salt - och bär. För naturen har styrt upp det på det viset att bären i sig har en underbar balans av syra, sötma och skog i samma tugga. Det händer liksom aldrig att bär blir jolmiga. De är bara mer eller mindre underbara. Jämför till exempel svenska jordgubbar med belgiska. Våra är så mycket sötare, så mycket godare, men de är fortfarande på rätt sida gränsen om godis. Samma sak med amerikanska och svenska blåbär. Himmelsvid skillnad, en vacker dag ska jag ge mig ut på stan och demonstrera för rätten till svenska, precis lagom, söta blåbär.

Bär är dessutom förbluffande nyttiga. De fullkomligt kryllar av antioxidanter, fibrer och allehanda vitaminer. Kanske inte så konstigt att människor och djur mumsat bär i alla tider. Ren överlevnadsinstinkt helt enkelt.

Och egentligen behöver man inte anstränga sig så värst mycket när det handlar om bär. De är så laddade med smak i sig själva. Det kan räcka med en klick yoghurt, en näve färska bär och några smulade kex för att skapa en hel dessert.

Orkar du nu inte ställa dig och baka går det så klart att frysa in bären medan de är solsprängda av smak. Frysta bär håller cirka ett år. Bär med skal, som vinbär och krusbär, passar bäst att frysa utan socker.

Bär går också finfint att torka långsamt på lägsta tänkbara värme i ugnen - eller i bastun. De sätter piff på morgonmüslin, men gör sig även kalasbra i bakverk och sallader.

Det finns över hundra sorters bär i Sverige. Bara en tjugondel plockas av människohänder, så oddsen är helt klart på din sida.

Och om tiden är knapp - njut en näve sommarbär au naturel. Rätt upp och ned. Bättre finns bara inte.

Mascarponegratinerade konjaksbär Kolapaj med röda bär och kanel Jordgubbsbruschetta

Recept

För 4 portioner, 10 minuter

Lika enkelt som gott!

cirka 5 dl valfria blandade bär, t ex hallon, blåbär och björnbär

1/2 dl konjak

3-4 msk råsocker

250 g mascarpone

Blanda bär med konjak och 2 matskedar socker. Häll upp dem i en ugnsfast form. Bred över mascarponen och strö över resten av sockret.

Ställ in i ugnen under grillelementet på 250 grader i cirka 5 minuter eller tills det börjar bubbla.

För 6-8 portioner, 60 minuter

Min favoritdessert på sommaren. De syrliga bären blir den perfekta kontrasten till den söta kolabottnen. Kan förberedas dagen innan.

cirka 3 dl röda vinbär eller lingon

175 g smör

1 dl havregryn

1 tsk kanel

1 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

1 dl ljust muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

flingsalt

Smält 125 gram smör och blanda med havregryn, kanel och strösocker. Rör ned mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Smörj noggrant en pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Tryck ut pajdegen så gott det går och grädda nederst i ugnen tills den får lite färg, 10 minuter i 175 grader. Låt svalna.

Under tiden gör du kolasmeten. Låt grädde, sirap och muscovadosocker koka ihop till en tjock smet i 20-45 minuter. Prova om den är färdig genom att hälla en droppe i ett glas kallt vatten. Den ska inte rinna ut, men fortfarande vara mjuk. Koka annars ytterligare en stund och gör om testet tills du får en lagom seg kolasmet.

Rör ned vaniljsocker och resten av smöret i kolasmeten och låt svalna. Fördela ovanpå pajskalet och ställ den kallt. Strö över bär och en nypa flingsalt strax före servering.

För 4 portioner, 15 minuter

En lite fräsigare variant på fattiga riddare. Hur läckert som helst.

cirka 1/2 l färska jordgubbar (eller andra bär)

2 vetebullar (typ släta bullar), gärna dagsgamla

2 msk smör

1 tsk kanel

2 msk socker

250 g ricotta

1 lime, skalet

ev. akaciahonung

citronmeliss eller mynta

Dela bullarna på hälften. Blanda smör, kanel och socker. Bred blandningen på bullarnas snittyta. Stek i panna med smöret nedåt.

Rör ihop ricotta och rivet limeskal. Bred generöst på bullarna, fördela bären ovanpå. Ringla eventuellt över lite akaciahonung. Dekorera med citronmeliss eller mynta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!