Har man en gång gått i en daggvåt skog en morgon och plockat blåbär tills fingrar och läppar färgats bläcklila vet man. Det finns inget finare. Det skulle möjligen vara smultron på strå, då. Bär är Sveriges vackraste och mest smakrika resurs. Även om det är lätt att glömma bort hur unikt vårt naturliga skafferi faktiskt är. Det är inte många länder som bjuder på gratis blåbärsskogar utan katastrofala mängder bly, avgaser och allmänt elände.
Vi ska vara tacksamma. Och det bästa sättet att visa sin tacksamhet är ju faktiskt att skörda allt vad vi förmår. Det är skam och skandal att låta bären ruttna bort. Nej, ned med dem i en underskön sommardessert. Det krävs så lite av både bär och kock för att få till en suverän efterrätt. Tänk bara nyplockade jordgubbar och löst vispad grädde… Vad slår väl det?
Eftersom jag är en surmulen sort har jag svårt för översöta desserter. Jag gillar beskt, syrligt, salt - och bär. För naturen har styrt upp det på det viset att bären i sig har en underbar balans av syra, sötma och skog i samma tugga. Det händer liksom aldrig att bär blir jolmiga. De är bara mer eller mindre underbara. Jämför till exempel svenska jordgubbar med belgiska. Våra är så mycket sötare, så mycket godare, men de är fortfarande på rätt sida gränsen om godis. Samma sak med amerikanska och svenska blåbär. Himmelsvid skillnad, en vacker dag ska jag ge mig ut på stan och demonstrera för rätten till svenska, precis lagom, söta blåbär.
Bär är dessutom förbluffande nyttiga. De fullkomligt kryllar av antioxidanter, fibrer och allehanda vitaminer. Kanske inte så konstigt att människor och djur mumsat bär i alla tider. Ren överlevnadsinstinkt helt enkelt.
Och egentligen behöver man inte anstränga sig så värst mycket när det handlar om bär. De är så laddade med smak i sig själva. Det kan räcka med en klick yoghurt, en näve färska bär och några smulade kex för att skapa en hel dessert.
Orkar du nu inte ställa dig och baka går det så klart att frysa in bären medan de är solsprängda av smak. Frysta bär håller cirka ett år. Bär med skal, som vinbär och krusbär, passar bäst att frysa utan socker.
Bär går också finfint att torka långsamt på lägsta tänkbara värme i ugnen - eller i bastun. De sätter piff på morgonmüslin, men gör sig även kalasbra i bakverk och sallader.
Det finns över hundra sorters bär i Sverige. Bara en tjugondel plockas av människohänder, så oddsen är helt klart på din sida.
Och om tiden är knapp - njut en näve sommarbär au naturel. Rätt upp och ned. Bättre finns bara inte.