Recept: Barndomens jubelrätt i många variationer

Pannkakor är världens bästa mat. Med sin enkla grund är den en internationell maträtt värd att älska.

Enkelt. Pannkakor lagas världen över. Och det av en anledning. Gott, enkelt, billigt och väldigt anpassningsbar mat.

Enkelt. Pannkakor lagas världen över. Och det av en anledning. Gott, enkelt, billigt och väldigt anpassningsbar mat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mat2016-08-27 06:00

”Pannkaka, maträtt tillagad av mjöl, ägg och mjölk.” Det är Nationalencyklopedins beskrivning av en av våra käraste köksfavoriter. En något torftig beskrivning kan tyckas av denna barndomens jubelrätt.

För det var ju trots allt höjden av lycka när det serverades pannkakor efter ärtsoppan i skolan. Och de var inte ens särskilt goda. Inte som farmors, hon som spetsade sina med vaniljsocker och gräddade dem så där föredömligt lövtunna.

Men det var ju ändå p-a-n-n-k-a-k-o-r! I skolan! Det var nästan som att få tillåtelse att äta godis på lektionerna. Pannkakor gör sånt med oss. Vi blir som barn på nytt när någon anstränger sig och tar sig tid att steka pannkakor. Det är liksom ett tecken på kärlek och omsorg. Hur enkel mat det än må vara.

Och Sverige har gamla traditioner av så kallad mjölmat. När männen i familjerna arbetade som hårdast hade de ofta mjölbaserad mat med sig till jobbet, som pannkakor eller palt. Förr lagades pannkakorna ofta med kornmjöl och fick en annan, lite speciell, smak.

Det finns många anledningar till att företeelsen har överlevt och finns i så många varianter världen över. Den kräver inga specialingredienser utan kan lagas av sådant man ofta har hemma. Den går att variera i det oändliga. Och den tål att sparas och kan ätas kall dagen efter.

Vart du än vänder dig i världen lär du på de flesta håll hitta en variant på pannkaka. Det är billigt, det är gott, det är lätt att anpassa efter vad du råkar ha hemma. I dag har jag skrapat ihop några varianter på pannkakor på olika språk. Den ena godare än den andra. Jag lovar.

Okonomiyaki - japanska pannkakor

För 2-4 portioner, 30 minuter

Okonomiyaki är så galet gott. Namnet betyder ungefär att du kan lägga på vad du vill, så det finns inga rätt och fel. Så här gör jag - och jag bara älskar det!

Smet:

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 dl avsvalnad hönsbuljong

cirka 200 g vitkål, finskuren

2 salladslökar

1-2 msk hackad ingefära

1 vitlöklyfta, finhackad

1 tsk salt

olja

70 g bacon

Topping:

200 g skalade räkor

nori (sjögräsark)

majonnäs

oystersauce (ostronsås)

extra salladslök

Sås:

2 msk ketchup

2 msk hp-sauce

1 msk sweet chilisås eller några droppar Tabasco

Blanda ägg och mjöl och vispa ned den svala buljongen. Tillsätt vitkål, salladslök, ingefära, vitlök och salt. Blanda till en smet. Hetta upp olja i en teflonpanna och häll ut smet så att det täcker. Stek någon minut tills smeten stelnar, täck sedan med baconskivor och vänd försiktigt.

Stek ytterligare några minuter tills pannkakan håller ihop och baconet verkar klart, det får gärna vara lite knaprigt. Låt pannkakan glida över på en tallrik och vänd med hjälp av en annan tallrik så att baconsidan hamnar överst.

Blanda ihop ingredienserna till såsen och ringla över. Fortsätt med majonnäs respektive oystersauce. Toppa med räkor och salladslök. Bryt över lite nori och servera.

Blackberry Pancakes - amerikanska pannkakor

För 2-4 portioner, 40 minuter

Kalasgoda amerikanska pannkakor. Normalt sett brukar jag göra dem med blåbär, men just nu är björnbären så fina.

3 ägg

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl mjölk

1 rågad tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1/2-1 tsk nystött kardemumma

1 nypa salt

smör

cirka 200 g färska eller tinade björnbär

Till servering:

extra björnbär

yoghurt av grekisk typ

akaciahonung

ev. grovhackade pistaschnötter

Knäck äggen, häll vitorna i en torr skål och gulorna i en annan. Tillsätt mjöl, mjölk, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i skålen med gulorna och vispa till en tjock, jämn smet.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i den andra smeten. Det ska fortfarande vara fluffigt.

Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Tillsätt en klick smör och häll i en slev av smeten. Stek någon minut tills smeten stelnat. Strö på några björnbär, vänd och grädda pannkakan gyllenbrun på andra sidan.

Upprepa tills smeten är slut. Servera med extra björnbär, en klick yoghurt, honung och eventuellt hackade pistaschnötter.

Gotländsk saffranspannkaka med kardemumma

För 6 portioner, 45 min

Gotland är väl också ett land… En lätt förenklad saffranspannkaka omgjord på mitt vis.

1 brev saffran (1/2 g)

1 msk socker

500 g färdigköpt risgrynsgröt (1 korv)

50 g hackad skållad mandel

1 bittermandel, riven

1 tsk vaniljsocker

1 liten nypa salt

1/2-1 tsk nystött kardemumma

2 ägg

Till servering:

lättvispad grädde

salmbärssylt eller annan sylt

Stöt saffran med socker. Häll upp gröten i en bunke, blanda ned saffranssockret, hackad mandel, riven bittermandel, vaniljsocker, salt och kardemumma. Rör ned ett ägg i taget.

Häll upp i små smorda ugnsfasta portionsformar eller en stor form. Grädda i 175 grader i cirka 20-30 minuter eller tills ytan precis börjar få lite färg.

Servera med löst vispad grädde och salmbärssylt eller annan god sylt.

Bättre röda viner till en finare middag

Viner

Pannkakor är ingen vinvän. Själv regredierar jag gärna till vanlig standardmjölk till de matiga pannkakorna. Till lite mer avancerade crepe mm. är te mitt val. Nu när livet börjar återgå till det vanliga igen efter sommaren kommer här istället tips på fyra annorlunda bra röda viner med klass och mognadsutveckling, som även fungerar bra till en lite finare middag, utan att de kostar skjortan.

2010 Château Bouscassé, Alain Brumont

Nr 2204, 125 kronor, Frankrike,

Betyg: 5

Kommer från distriktet Maderian strax söder om Bordeaux där Alain Brumont med stor framgång förädlat traktens egen druva, Tannat, till stora höjder. Här en blandning på hälften Tannat och en fjärdedel vardera av Cab S och Cab F. Storslaget moget vin.

2012 Penfolds Thomas Hyland Shiraz

Nr 6282, 129 kronor, Australien

Betyg: 4+

En för detta prisläget ovanligt komplex och välbalanserad Syrah med härligt genomklingande lång eftersmak i stor struktur. Ett rikt och generöst vin från toppvinhuset Penfolds som också kan lagras vidare i många år för fortsatt mognadsutveckling.

2011 Taurasi Feudi di San Gregorio

Nr 6282, 154 kronor, Italien

Betyg: 4+

Rikt och stramt och redan ganska utvecklat med betydande komplexitet och finess i lite rustik stil. Gjord på Aglianico druvan från Kampanien och lite av en knytnäve i en sammetshandske. Finns i få butiker, beställ på två dagar till Din egen.

2013 Fontanafredda Barbaresco

Nr 75182OS, 169 kronor, Italien

Betyg: 4+

Delikat Nebbiolo med laddning och bra struktur i utmärkt och redan tillgänglig stil. Osedvanligt billig och lite lättare Barbaresco med utmärkt prisvärdhet. Ett alldeles förträffligt vin för introduktion till Piemontes läckra kvalitetsviner.

Anders Röttorp

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!