Botten:
1/4 pkt jäst
2,5 dl vatten
2 msk mjölk
1 msk honung
2-3 msk olivolja+lite mer till utbakning
lite salt
2 dl dinkelsikt
2-3 dl vetemjöl special
Smula ned jästen och värm mjölk och vatten till 37 grader. Blanda vätskan med jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, salt och olja.
Blanda i mjölet, degen ska vara lite lös men ändå släppa från kanterna i skålen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Snabba varianten: Köp färdig deg och följ instruktionerna.
Tomatsås:
1 burk krossade tomater av god kvalitet
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika, eller en näve färsk
salt, peppar
1/2 msk flytande honung
Hacka lök och vitlök. Hetta upp olja och fräs lök och vitlök hastigt. Slå på tomaterna, salta, peppra och krydda. Låt såsen puttra på medan du förbereder fyllningen.
Snabbvariant: Köp färdig tomatsås eller krydda upp den sås som brukar följa med färdig pizzabotten.
Fyllning:
Välj det du gillar, exempelvis oliver, lufttorkad skinka, salami, lök, champinjoner, körsbärstomater. Toppa pizzan med mozzarella och färsk basilika.
Baka ut pizzorna, det blir två stycken stora om du gör dem riktigt tunna. Ringla olivolja på två plåtar och tryck ut degen så tunn du kan. Bred över tomatsås i ett tunt lager och vik ned kanterna. Strö rejält med riven ost och lägg på fyllning. Grädda i cirka tio minuter tills kanterna börjar ta färg. Skiva mozzarella, ta ut pizzan och lägg på den. Grädda fem minuter till tills osten har smält. Riv över basilikablad strax innan servering.
Smaklig måltid och trevlig helg!