Mat till äldre engagerar och skapar debatt

Två rätter till lunch och önskemiddag. Så ser det ut på äldreboendena i Boden. ”Men när jag såg isterbandet tänkte jag, herregud”, säger Christer Bergdahl, anhörig.

Äldremat. "Inte lagar jag isterbandet helt, jag skär upp det innan jag lagar det, men här var det helt och skinnet var hårt", säger Christer bergdahl, som tog bilden.

Äldremat. "Inte lagar jag isterbandet helt, jag skär upp det innan jag lagar det, men här var det helt och skinnet var hårt", säger Christer bergdahl, som tog bilden.

Foto: Karin Sjöberg

Mat2016-05-10 05:00

Nyligen cirkulerade en bild från ett äldreboende i Boden på Facebook. Ett helt isterband med dillstuvad potatis. Christer Bergdahl, som besökte sin fru på äldreboendet, reagerade och smakade och tog en bild. Enligt honom var det inte gott.

– Och det var oaptitlig mat för ögat. Det blev stor uppmärksamhet på Facebook, säger Christer Bergdahl.

Maiden Karlberg, verksamhetschef för äldreboendena, säger att maträtten var en önskerätt. Ett äldreboende åt gången får välja vad det blir till middag på fredagarna.

– Andra kanske skulle välja fläskfilé och potatisgratäng, men nu ville de ha det här, säger hon.

I det aktuella fallet handlar det om sparad mat, eftersom kvinnan var borta vid middagen.

– Maten ska egentligen inte sparas och till maträtten ska det vara rödbetor, så den inte ser så blek ut, säger Maiden Karlberg.

På serviceboendet Björken i Boden är det dags för lunch. I restaurangen på bottenvåningen är det många gäster.

– Här kan vem som helst komma in och äta, säger Johanna Lindblad, chef för matavdelningen vid Bodens kommun.

Priset är 65 kronor. Det har kommunfullmäktige fastställt.

Den här dagen är det kalops med potatis och rödbetor.

Vid ett bord har Monica Sandberg, 67, precis slagit sig ner.

– Jag går ofta hit och äter. Jag har tagit hem en matsedel så att jag kan se i förväg vad som serveras. Det är god mat här, säger hon.

Bakom matsalen ligger det stora restaurangköket. Här lagas runt 350 portioner per lunch.

– Maten fraktas sedan varm till äldreboendena där den serveras, säger Johanna Lindblad, chef för kommunens matavdelning.

Även de som bor i servicehuset kan hämta en lunchlåda med varm mat i restaurangen.

Sedan i början av april får de som bor i äldreboenden välja mellan två lunchrätter.

– Dels är det en meny för veckan, dels finns det en annan rätt att välja på, som är densamma hela veckan, säger Johanna Lindblad.

Huvudmålet är lunchen, därför är det där det finns alternativ.

– Vi har satt näringsmålen utifrån en man på 70 år, då vet vi att det räcker för alla.

Det är Livsmedelsverkets näringsrekommendationer som ligger till grund för beräkningarna.

– Enligt de rapporter jag fått är kunderna nöjda med att kunna välja mellan två rätter.

Det enda boende där de äldre inte har möjlighet att välja lunch är det i Harads.

– Där har vi inte löst det med tekniken ännu, säger Johanna Lindblad.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Allt om silly season

Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.

Kuriren listar: Krama, ligga och korva – har du koll på länets orter?

Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Mat för äldre

De som bor i äldreboenden i Bodens kommun får mat som levereras varm från servicehuset Björken. Här levereras drygt 350 portioner varje lunch.

De som bor hemma, men får mat levererad av kommunen, får den från Björknäsgymnasiets kök. Då är den nedkyld och förpackad i lådor.

Livsmedelsverket ger rekommendationer för att maten ska nå en tillräckligt näringsrik nivå. Den heter Svenska näringsrekommendationer. ”Viktigast är att de äldre tycker om maten och äter av den”, står det dock i en broschyr från verket.

De som bor i äldreboenden i Luleå får maten från storköket på Sunderby sjukhus. Maten kyls ned och levereras tre gånger i veckan, sedan värms den på boendet. Potatis eller annat tillbehör kokas på avdelningarna, likaså görs salladen av personal där.

Även de äldre som får mat hemlevererad av kommunen får mat som lagas vid Sunderby sjukhus.

I Luleå levereras drygt 750 portioner per måltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!