Smakfullt
Recept
För 8 stycken, 45 min
Underbart gott och fantastiskt fräsch sommarmat.
300 g frysta kungsräkor
2 vitlöksklyftor, rivna
3 cm ingefära, riven
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 lime
1 1/2 msk fisksås
olja
1 dl jordnötter
8 rispapper (finns i asiatiska hyllan)
salladsblad
färska böngroddar
1-2 krukor mynta
1-2 krukor koriander
Dippsås:
1/2 dl socker
1 dl hett vatten
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 chilifrukt, finskuren
2 tsk risvinäger
1 lime
1/2 dl fisksås
Tina och skala räkorna.
Blanda vitlök, ingefära, chili, skal och saft av limen samt fisksås i en bunke. Lägg i räkorna, blanda väl, täck över och ställ in i kylen. Låt stå medan du gör i ordning resten (ju längre desto godare).
Gör såsen: Blanda socker med hett vatten i en skål och rör om tills det har löst sig. Tillsätt vitlök, chili, risvinäger, limesaft och fisksås.
Fräs räkorna hastigt i lite olja. Torka ur pannan och rosta jordnötterna tills de får lite färg. Stöt dem grovt i mortel.
Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i cirka 15 sekunder tills det mjuknat. Lägg på en räka, salladsblad, böngroddar, generöst med mynta och koriander samt lite jordnötter. Vik in "botten" (närmast dig) och sedan sidorna. Rulla ihop så tajt som möjligt och se till att papperet fäster i änden. Fortsätt likadant med resten.
Dela på mitten med vass kniv och servera med dippsåsen.
För 4 portioner, 45 min
Banh mi är en vidunderlig vietnamesisk macka med läcker fyllning och krispiga snabbpicklade grönsaker. Här som en sallad, receptet är hämtat ur min bok "Somriga sallader".
Snabbpicklade grönsaker:
1 dl rivna morötter
1 tunt skivad gurka
1 knippa rädisor, tunt skivade, och/eller 1 dl riven rättika
2 msk risvinäger
1 msk socker
salt
Köttet:
1/2 dl majonnäs
2 msk finhackad schalottenlök
1-2 msk chilisås, gärna stark
cirka 400 g fläskfärs
olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk fisksås
nymalen svartpeppar
1 tsk socker
1/2 kruka färsk basilika
1 lime
Till servering:
1/2 baguette eller liknande
salladsblad
1 skivad jalapeño
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander
Blanda morötter, gurka, rädisor eller rättika med vinäger, socker och lite salt. Låt stå i rumstemperatur medan du fixar resten.
Rör ihop majonnäs med en matsked schalottenlök och chilisås. Ställ åt sidan så länge.
Riv baguetten i bitar och stek bitarna hastigt i lite olja tills de får en gyllene yta.
Hetta upp mer olja i stekpannan och fräs vitlök och resten av schalottenlöken under omrörning. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Smaksätt med fisksås, peppar och socker. Rör ned rivna basilikablad samt rivet skal och pressad lime. Låt svalna, blanda sedan i majonnäsen.
Fodra en salladsskål eller ett stort fat med salladsblad. Fördela färsen och brödkrutongerna ovanpå. Toppa med de picklade grönsakerna, jalapeño, mynta och koriander.
För 4 portioner, 90 minuter
Pho är en vietnamesisk stärkande soppa som kan varieras hur mycket som helst. Det här är en förenklad version.
1 hel kyckling
3 l vatten
2 tsk salt
2 stjärnanis
5 kardemummakapslar
1 kanelstång
1 tsk hel svartpeppar
1 msk farinsocker
1 bit ingefära, skivad
1/2 dl fisksås
|
Tillbehör:
1/2 dl solrosolja
3 schalottenlökar
200 g risnudlar
1/2 dl grovhackad koriander
böngroddar, basilika, mynta, tunt skivad jalapeño, limeklyftor
Koka upp tre liter vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt och lägg i kycklingen med bröstsidan nedåt. Lägg på en värmetålig tallrik eller form som tyngd. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 25 minuter (den ska inte bli genomkokt). Ta upp kycklingen (behåll buljongen), låt svalna (iskallt vatten är bra) och klappa den torr.
Rensa rent allt kött från kycklingen och riv i bitar. Lägg kycklingskinn, skrov och ben i buljongen i kastrullen. Tillsätt alla kryddor och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i en timme. Skumma då och då under tiden. Sila och behåll buljongvattnet.
Skiva schalottenlökarna tunt. Lägg undan lite. Knaperstek resten i oljan tills den blir gyllenbrun och frasig, cirka fem minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
Blötlägg risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av och fördela i skålar.
Koka upp buljongen. Tillsätt fisksås och smaka av med salt. Häll i kycklingköttet och sjud någon minut tills det precis vitnat.
Sleva buljong och kyckling över nudlarna. Toppa med färsk schalottenlök och koriander. Garnera med stekt lök, böngroddar, basilika, mynta och jalapeño. Servera med lime.