Grillade sparrispaket
4 portioner, 15 minuter
Finfin förrätt som smakar mumma när den tillagas på grillen.
1-2 knippen grön sparris
140 g bacon och/eller prosciutto
färskriven parmesan
nymalen svartpeppar
olivolja
Bryt av sparrisstjälkarna där de går av naturligt.
Bred ut bacon- och/eller prosciuttoskivor på en stor skärbräda. Riv över massor av parmesan och peppra rejält. Lägg några sparrisstjälkar på varje och linda in dem så gott det går. Pensla hela paketet med olivolja.
Grilla över indirekt värme i fem minuter.
Koreanska revben
2-4 portioner, 90 minuter + marinering
Syndigt smarriga. Söta, starka och salta. Det vill säga oemotståndliga.
1 sida revben, t ex spareribs eller kamben
2 1/2 dl japansk soja
2 msk sesamolja
2-3 msk koreansk gochujangpasta (finns i asiatiska butiker) alt. 1-2 röda chili
3/4 dl socker
1 färsklök alt. purjolök, tunt skivad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
|
Dela revbenen, släng bort onödiga fettbitar.
Blandasoja och sesamolja. Om du inte använder gochujangpasta - skär chilin fint (reglera mängden efter hur stark mat du gillar) och häll i. Tillsätt socker och rör runt tills det börjar lösa sig. Häll i purjolök och vitlök. Dela revbenen tryck ned dem i sojablandningen så gott det går. En stor ziplock-påse är bra för ändamålet.
Lägg revbenen i marinaden och låt ligga i kylen över natten om du har tid, men det blir gott efter ett par timmar också. Vänd då och då så att marinaden kommer åt överallt.
Häll upp alltsammans i en kastrull. Sjud revbenen i 45 minuter-1 timme, eller tills köttet verkar mört. Lägg dem på grillen över indirekt värm och pensla med marinaden mot slutet. Låt revbenen få fin färg och servera. Äppelslaw passar bra till.
Tandoorispett i pitabröd
4 portioner, 15 minuter + minst 1 timme i kyl
Numera är det lätt att få tag på tandooriblandningar i helt vanliga butiker. Det är ett suveränt sätt att få smak på kycklingspetten. Lårfilé är betydligt saftigare än bröstfilé.
900 g lårfilé av kyckling
1 dl tandooripasta (finns i asiatiska hyllan)
1/2 citron, pressad
1/2 röd chili, finskuren
1 dl grekisk yoghurt
salt
nymalen svartpeppar
Till servering:
pitabröd
rödbetsraita (se nedan)
valfria grönsaker, grillade eller råa
citronklyftor
Skölj av kycklingfiléerna och dela dem i lite mindre bitar.
Blanda tandooripasta med citronsaft, chili och yoghurt i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ned kycklingköttet och blanda väl. Låt stå i kylen i minst 1 timme, ju längre desto mera smak. Lägg under tiden träspett i blöt.
Trä upp kycklingbitarna på spett. Grilla över indirekt värme i cirka 10-15 minuter eller tills köttet fått yta och är genomstekt. Saften ska vara genomskinlig när du skär ett snitt, inte rosa.
Servera med grillat pitabröd, rödbetsraita, grönsaker och citronklyftor.
Rödbetsraita
4 portioner, 10 minuter
Läcker färgstark sås som passar finfint till tandoorispetten.
1 kokt rödbeta
3 dl grekisk yoghurt
1 tsk akaciahonung
1 tsk malen spiskummin
salt
nymalen svartpeppar
1 jalapeño, tunt skivad
färsk koriander
Riv ned rödbetan i yoghurten. Tillsätt honung, spiskummin, salt och peppar. Smaka av. Rör ned jalapeño och strö lite ovanpå. Garnera med koriander.
Äppelslaw
4 portioner, 15 minuter + 15 minuter i kyl
Fräsch och somrig variant på coleslaw.
|
2 dl strimlad spetskål eller färsk vitkål
3 äpplen, i klyftor
3 salladslökar, finskurna
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 msk chili- eller currypasta
2 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
1 1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk socker
sellerisalt eller vanligt salt
nymalen svartpeppar
|
Häll den skurna kålen i en bunke och krama med händerna tills den börjar vätska sig och mjukna. Tillsätt äpple och salladslök.
Blanda majonnäs, gräddfil, chilipasta, vinäger, olja, senap och socker. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över äppelkålen och rör om väl. Ställ i kylen och låt samla smak en stund.
Servera till grillat.