De senaste åren har Luleå fått en del tillskott när det kommer till restauranger i staden. Medan många menar att det finns en positiv aspekt med att restaurangbranschen växer medger de Kuriren pratat med också att bristen på kockar är stor.
På Pastabacken har man för tillfället de kockar som behövs, men Manuel Paez som äger restaurangen menar att det inte är lätt att hitta personal.
– Om du inte har färdiga kockar så får du ta de som börjat på skolan, som är matintresserade och sedan får du utbilda och lära dem själv.
I och med att fler restauranger öppnar tror restaurangägaren att det kan bli ännu svårare att få kockar till restauranger som redan finns.
– Efterfrågan på deras tjänster blir ju större.
Johan Eriksson, köksmästare på restaurang Tage i Piteå vittnar liksom Manuel Paez om bristen på kockar.
– Det är verkligen ett problem, skulle jag säga.
Simon Wanler är en av personerna bakom Tapas de papa, Bastard burgers och restaurang Bergströmska gården som snart ska öppna. Också han ser att det inom branschen är svårt att få tag på bra kockar, även om restaurangägaren själv menar att de haft tur på hans restauranger.
– Det finns ju begränsat antal folk och det finns många restauranger så det är klart att det är lite dragkamp. Vi hoppas ju såklart på att få ha kvar all personal vi har och att det fungerar bra med alla.
Trots att det på många håll är svårt att få kockarna att räcka till ser Simon Laiti, ägare och kock på Hemmagastronomin, positivt på öppnandet av fler restauranger i Luleå.
– Ju fler arbetsplatser det finns desto större anledning finns det för våra hemvändare att flytta hem. Istället för att det bara skulle finnas några få restauranger att jobba på så finns det nu många.