Färgstark mat för alla fester

Sommar, sol och fest i trädgården. Då vill vi ha mat som vi kan njuta av länge, gärna äta med fingrarna och få rykande het från grillen!

Somrigt. Iskall soppa, perfekt en varm sommardag.

Somrigt. Iskall soppa, perfekt en varm sommardag.

Foto: Josefin Wiklund

Mat2016-06-11 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Plötsligt händer det, det blir grönt, varmt och ljust. Som många av oss har längtat efter sommarkvällarna där solen knappt går ned, gärna i sällskap med släkt och goda vänner runt middagsbordet. En lätt buffé med svalkande kalla soppor, fräscha sallader och försommarens primörer? Eller grillad mat med hetta som bäst svalkas av syrliga drinkar med mycket is? Äsch, vi gör både och. Välj ett tema, eller som här, kör minst två!

Mat för trädgårdsmingel ska inte vara för svår att äta. Helst ska den kunna ätas med fingrarna, stående eller sittande på gräsmattan. Lite spill kan vi få tåla, det hör liksom sommaren till. När jag skapade den här menyn lät jag, som så ofta annars, det gröna stå i fokus. Skaldjur och kött finns med och den som vill kan givetvis gärna komplettera med ett större urval av exempelvis spanska och italienska charkuterier.

Tänk på att inte låta maten stå framme för länge i gassande sol, ett tips är att ställa faten på isklabbar. Annars går det ju alldeles utmärkt att bära ut rätterna i omgångar. Lägg gärna lite tid på att baka ett gott bröd och blanda snygga drinkar, med eller utan alkohol.

Visst är vi redo för sommarfest?

Rabarbermojito

Med eller utan rom, den här drinken är helt fantastisk som välkomstdrink en varm sommardag! Koka rejält med sockerlag när du ändå är igång, kan förberedas innan och är perfekt att ha på lut i kylen.

Sockerlag:

1 kg

rabarber

6-7 dl strösocker

vatten

Skölj rabarbern och strimla i bitar. Lägg i en kastrull. Tillsätt vatten så att det knappt täcker rabarbern. Koka tills rabarbern är mjuk. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt sockret i den avsilade saften. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme tills konsistensen börjar bli sirapsliknande.

1 drink (bara dubbla receptet för varje drink. Om ni är många, blanda med massor av is i en stor kanna!)

1 lime

4 cl ljus rom

några kvistar mynta

krossad is

kolsyrat vatten

Skölj limen och skär i klyftor. Lägg den i en mortel tillsammans med myntabladen och mortla dem så att smakerna blandas ordentligt. Fyll ett högt glas med is. Blanda i lime- och myntaröran. Tillsätt 2 msk rabarbersockerlag. Rör om med en lång sked. Fyll

upp med sodavatten.

Energikick med granatäpple

Den perfekta alkoholfria drinken. Gör dig besväret och fixa saltkanten – snyggt och gott!

1 drink

1 dl granatäpplekärnor (finns att köpa i frysdisken)

1 stor apelsin, saften

is

kolsyrat vatten

apelsinklyftor till garnering

Gnid in kanten på ett martiniglas med en apelsinklyfta. Häll ut salt på ett fat och doppa kanten på glaset tills du får en snygg frostning. Kör granatäpplekärnor och apelsinsaft i en mixer. Sila bort kärnorna i finmaskig sil. Fyll glaset med is och slå på juicen. Toppa med lite kolsyrat vatten.

Chips på salchichon med feta- och olivcrème

En liten, liten, salt sak som passar perfekt till fördrinken! Salchichon är en spansk korv, gjord på fläskkött och skuren i små, tunna skivor. Hittar du inte den, välj en tunnskivad salami du tycker om!

6–8 munsbitar (många vill nog ta fler än en...)

12-16 skivor salchichon

1 fetaost i bit

1 vitlöksklyfta

1/2 citron, rivet skal och saft

1 näve svarta oliver

2-3 msk olivolja

Mosa osten, pressa i vitlöken och tillsätt citronskal och saft. Hacka oliverna fint. Blanda i olivolja tills konsistensen blir krämig. Ställ åt sidan. Rosta korvskivorna på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 200 grader. Ta ut dem när de börjar bli mörka i färgen men inte brända! Det tar runt tio minuter. Lägg på torrt hushållspapper. Låt svalna. Lägg på fetakrämen.

Rödlöksfoccacia

Det perfekta buffébrödet. Snyggt blir det också.

1 stort bröd

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1/2 dl olivolja

2 msk honung

1 msk flingsalt

7-8 dl vetemjöl special

1 rödlök

flingsalt och olivolja till plåten

Smula jästen och lös upp den i vätskan. Tillsätt olja, salt och honung. Arbeta in vetemjölet lite i taget, knåda ihop till en deg som du arbetar i fem minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg degen på en oljad plåt och tryck ut degen tills den är ganska platt. Låt jäsa i en halvtimme. Strimla rödlöken fint. Tryck gropar i degen med fingrarna. Ringla över ganska rikligt med olivolja och tryck fast rödlöksringarna. Strö över flingsalt. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.

Iskall gurksoppa

med kokosmjölk

Perfekt soppa för varma ­dagar. Servera i glas.

8 förrättsportioner

1 1/2 gurka

1 burk kokosmjölk

1 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

2 tsk örtsalt

1 lime, saften

1 knippe gräslök

chiliflakes till garnering

Skala gurkan. Spara gärna en bit till garnering. Tärna den i mindre bitar och lägg i en mixer/matberedare. Hacka vitlöksklyftan och blanda i den. Häll i kokosmjölk och tillsätt yoghurt. Mixa soppan helt slät. Hit går den alldeles utmärkt att förbereda. Ställ kallt.

Till servering. Mixa en omgång till, den brukar skikta sig något när den står. Och extra fint blir det om den får ett litet ”skum” överst. Smaka av med mer salt om det behövs.

Häll över soppan på kylda, små glas, garnera med hackad gräslök och lite chiliflakes. Lite hackad gurka på toppen är också fint.

Servera genast, ställ gärna glasen på en bädd av isbitar.

Kräftsallad med melon, avokado och chili

Inspirationen kommer från fisksalladen ceviche, men är fritt omtolkad. Melonen ger en spännande sötma som bryter av fint mot den heta chilin. Servera i glas eller i små skålar.

8 förrättsportioner

1 burk kräftstjärtar

4 salladslökar

1 kruka koriander

1 färsk röd chili

1 liten galia- eller cantaloupemelon

1,5 avokado

1/2 gurka

2 lime, saften

flingsalt

Hacka kräftstjärtarna. Strimla salladslöken, hacka koriandern och kärna ur chilin. Hacka frukten fint. Tärna melonen i små bitar, liksom avokadon. Blanda allt i en skål.

Strö över lite flingsalt men tänkt på att kräftstjärtarna är salta också. Pressa i lime.

Skeda upp salladen i glas. Strimla gurkan fint med hjälp av en så kallad spiralizer, eller använd en potatisskalare. Lägg strimlet överst på salladen som dekoration i varje glas. Ställ kallt om den inte ska serveras genast.

Ljummen sparris- och broccolisallad med ramslökdressing

Flera goda primörer i en sallad! Hittar du inte ramslök i affären kan du använda ruccola eller späda nässlor. Inte samma sak då ramslöken har en helt egen smak, men det fungerar också bra.

1 stort fat

10 sparrisar, gröna

10 sparrisbroccoli, eller bellaverde som det också kallas (alternativt vanlig broccoli)

salt

Pensla grönsakerna i lite olja och stek snabbt på grillen. Eller förväll dem snabbt i kokande vatten och vänd dem hastigt i en smörklick i en het stekpanna. Ställ åt sidan.

Dressing:

1 knippe ramslök

1/2 citron, saften

1 msk flytande honung

flingsalt

1/2 dl olivolja

svartpeppar

Mixa ramslöken med stavmixer eller i matberedare. Späd med olja och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp grönsakerna på ett stort fat och ringla över dressingen. Toppa med lättrostade pinjenötter och tunnhyvlad (använd potatisskalare) parmesan. Servera salladen med lufttorkade charkuterier, till exempel serranoskinka.

Miniburgare, högrev

12 burgare

800 g högrevsfärs

1 msk spiskummin

1 msk flytande honung

några droppar hickory smoke på flaska

2 msk tamarisoja eller vanlig soja

1 kruka persilja

salt, peppar

olja till grillning/stekning

Blanda alla ingredienser, men rör inte färsen för länge. Då kan den bli seg och trådig. Forma små burgare. Pensla med olja. Grilla några minuter på varje sida, eller stek i stekpanna.

Lägg upp på rostat surdegsbröd, bottna med blandade salladsblad. Lägg en skiva getost på varje burgare och toppa med rabarberchutney. Lägg en liten skiva surdegsbröd på toppen och fäst ihop burgaren med en cocktailpinne.

Miniburgare, halloumi

12 burgare

6 skivor halloumiburgare, runda

olja till stekning/grillning

svartpeppar

Torka av halloumin med papper. Dela burgarna i halvor. Dra några varv med svartpepparkvarnen över dem. Grilla eller stek tills de har blivit gyllenbruna på varje sida.

Picklad rödlök

2 rödlökar

1 msk ättika

1 dl vatten

2 tsk salt

1,5 msk socker

Strimla rödlöken mycket tunt. Blanda ihop socker, salt, vatten och ättika. Lägg löken i en skål och slå över lagen. Lägg ett fat ovanpå med en tyngd, en mortel fungerar bra. Låt dra i någon timme. Häll av vätskan och servera.

Rabarberchutney

300 g rabarber

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 bit färsk ingefära, riven

1/2 röd chili

1 dl socker (smaka av och tillsätt mer om det behövs)

2 msk balsamicovinäger

salt

olja

Skala rabarbern och skär den i bitar. Hacka löken, riv vitlök och ingefära. Hacka chilin fint. Bryn hastig i olja i en kastrull. Tillsätt rabarbern och slå över balsamicon. Koka upp och låt puttra till rabarbern är mjuk. Tillsätt socker och salt. Koka tills konsistensen blir ungefär som marmelad. Servera som topping till burgarna.

Rökig chilimajonnäs

2 äggulor

2,5 dl neutral olja

några droppar hickory smoke

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk chiliflakes

salt

Vispa äggulorna med elvisp och tillsätt oljan under vispning. Först droppas den i, sedan hälls den i tunn stråle. OBS! Vispa hela tiden så att majonnäsen inte skär sig. När den är tjock är den klar. Riv vitlöken och tillsätt den. Tillsätt hickory smoke och chiliflakes. Smaka av med salt. Mums till burgare och till att doppa pommes frites i.

Ugnsrostad sötpotatis med flingsalt:

3-4 sötpotatisar

olivolja

flingsalt

Skär potatisen i strimlor. Lägg i en långpanna och ringla över olja. Strö över flingsalt och rosta ganska hårt, på 200 grader. Låt sötpotatisen bli gyllenbrun. Servera till burgarna.

Övriga tillbehör: Sallad av olika sorter, skivade tomater, surdegsbröd skurna i skivor, eller annat bröd. Det måste inte vara klassiska hamburgerbröd.

Mascarpone med hallon och salt kolakräm

Desserten sist, det här blir ett minst sagt värdigt avslut! Saltet i kolakrämen är grejen!

6 portionsglas

6 kex av digestivetyp, smula

1 klick smör

Stek smulorna hastigt i smör.

250 g hallon, frysta går bra

250 g mascarpone (italiensk färskost)

1/2 tsk vaniljpulver

2 tsk florsocker

Blanda ost, socker och

vaniljsocker

1 burk karamelliserad mjölk (färdig kolasås. Annars kan man koka kondenserad sötad mjölk i två timmar, för samma resultat).

1/2-1 msk flingsalt.

Blanda kolasåsen med flingsalt.

Bottna glasen med kexsmulor, varva hallon, mascarpone och kolasås tills glaset är fyllt. Toppa med kolasås och några saltflingor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!