De som bor på äldreboendena i Luleå får sin mat från Sunderby sjukhus.
– Enligt de rapporter vi får är kunderna nöjda, säger Katarina Välimaa, områdeschef äldreomsorgen för centrala Luleå.
Maten lagas till i köket på sjukhuset, kyls ner och transporteras till äldreboendena tre gånger i veckan. På boendet värms sedan maten upp.
– Men personalen på boendet kokar potatis eller ris till varje måltid. Och så gör de sallad så att det ser trevligt ut.
Enligt Katarina Välimaa är det trots allt miljön som är det viktigaste.
– Att det är lugnt och att man får sitta med de personer man trivs med så att det blir en trevlig stund.
Personalen äter pedagogiska måltider och sitter tillsammans med de boende.
– Så då provmäter de ju.
På varje boende finns det kostombud.
– Vi får ju mycket respons på maten. De flesta tycker att den är bra. Vi får väldigt lite klagomål. Sedan träffar vi ansvariga på Sunderbyn med jämna mellanrum och framför synpunkter.
Norrbottens landsting har levererat maten till Luleås äldre sedan 2006, då kommunens egna två produktionskök lades ner. Under 2014 gjorde kommunen en utredning om leverans av maten i samband med att kontraktet med landstinget skulle löpa ut vid årsskiftet, men det blev alltså ingen förändring.
Just nu är det inte aktuellt att erbjuda alternativa maträtter.
– Det är klart att det alltid finns önskemål, men vi har inga planer på att ändra det under den närmaste framtiden, säger Katarina Välimaa.
Varje år svarar brukarna på en enkät, där även frågor om maten ingår.
– Det är där det har framgått att miljön är viktig, säger Katarina Välimaa.