En prima primör

Sparris är hopp om våren. Sparris är hopp om livet. Sparris är hoppsasteg på tallriken. Ställ till med sparrisfest för alla sinnen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat2016-04-16 06:00

Få saker inger så mycket optimism och framtidstro som sparris. Det läckraste vårtecknet av dem alla är absolut den färska sparrisen. Nu börjar den rulla in, vit som grön, från när och fjärran. Ju närmare den vuxit, desto godare.

Svensk sparris är guld värd och tål sannerligen att väntas på. Men tills SMHI behagar ange datum för skörd (vilket brukar ske i maj) går det alldeles utmärkt att njuta av den importerade varan. Om inte annat för att elda på vårt hopp om våren. Men se upp för mögliga ändar, torra stjälkar och ledsna knoppar. Vissa buntar har rest på tok för långt och för länge.När du köper sparris gäller det att hålla utkik efter raka och jämnstora stjälkar.

Passa dig för rostfläckar om du väljer vit sparris. Knopparna ska vara fasta och slutna, doften frisk men absolut inte syrlig. Om man klämmer lite försiktigt på stjälken ska den ge ifrån lite vätska – då är sparrisen garanterat färsk.

Vita blir de eftersom de växer under jorden, då hårdnar ytan och det är därför de alltid måste skalas. Gemensamt för båda sorterna är dock att den nedersta träiga biten måste bort. Enklaste sättet är helt enkelt att böja sparrisen tills den bryts naturligt. Det träiga eländespartiet slutar vid brytpunkten.Tillaga sparrisen med omsorg och håll koll på klockan.

Lite salt, kanske en aning socker, några droppar citronsaft och en liten klick smör kan få åka med. Smaka gärna under tiden. Att överkoka sparris borde kriminaliseras.

Personligen föredrar jag att grilla eller steka sparrisen om den ska serveras varm. Då får den en lite tuffare smak som passar perfekt till riven parmesan eller pecorino. Dessutom är det lättare att provsmaka och hålla koll på spänsten under tillagningen.

För egentligen är det allt du behöver veta – hellre för lite än för länge. Vårens primörprinsessa är av känslig natur. Behandla henne med respekt och kärlek.

Sparrispizza med ricotta, rödlök ochpinjenötter Stekt vit sparris med sikrom, pistage och brynt citronsmör

Recept

4 portioner, 30 minuter

Varför inte lägga sparrisen på pizzan? Det här är en enkel, men ändå elegant rätt att servera så här års.

1 pizzakit (utan tomatsås)

alternativt

Pizzadeg:

25 g jäst

2 1/2 dl fingerljummet vatten

1/2 tsk salt

1 nypa socker

6 dl vetemjöl special

olivolja

Topping:

1 knippa grön sparris

250 g ricotta

1 rödlök, tunt skivad

50 g pinjenötter

flingsalt

1 näve färsk oregano eller 1 tsk torkad

nymalen svartpeppar

olivolja

Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt och socker och lite mjöl i taget.

Arbeta ihop till en smidig deg och knåda en bra stund. Häll på lite olivolja och vänd runt degen. Låt jäsa i minst 1 timme under fuktig handduk.

Bryt av ändarna på sparrisen där de knäcks naturligt. Dela stjälkarna på längden.

Kavla eller dra ut degen till en stor fyrkant. Bred på ricotta och fördela sparris och rödlök ovanpå. Strö över pinjenötter, flingsalt, oregano och peppra. Ringla över lite olivolja.

Grädda i 250 grader i cirka 7­–10 minuter eller tills kanterna fått fin färg. Ringla över lite extra olja och servera.

4 portioner, 20 minuter

Läcker liten förrätt som andas vår och tillförsikt. Vit sparris och citron är en himmelsk kombo.

1 knippa vit sparris

salt

1 liten nypa socker

1 citron

25 g smör

80 g sikrom50 g pistagenötter, grovhackade

flingsalt

nymalen svartpeppar

Skala sparrisen och bryt av ändarna. Koka upp vatten med salt och socker och pressa i saften av halva citronen. Lägg i sparrisen och låt sjuda i 2 minuter. Ställ åt sidan i 5 minuter.

Ta upp och torka av. Smält smör i stekpanna, tillsätt sparrisen och stek tills den får lite färg. Lyft upp och lägg på serveringsfat. Riv ned citronskalet i smöret och pressa över resten av saften. Bryn smöret tills det börjar dofta nötigt.

Klicka sikrom ovanpå sparrisen och strö över pistagenötterna. Häll över smöret. Salta och peppra. Servera genast.

Servera med jasminris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!