Chili con carne på riktigt

Chili är världens bästa uppfinning. Och då menar jag inte mesig svenskifierad chili con carne. Vi snackar chili på riktigt.

Grönt. Snabb och lättlagad vegetarisk chili är perfekt vardagsmat.

Grönt. Snabb och lättlagad vegetarisk chili är perfekt vardagsmat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mat2016-02-27 06:00

I julas kidnappade min bror och jag vårt föräldrahem och bjöd in vänner från förr. Vi hade ingen aning om hur många som skulle dyka upp, men ville absolut bjuda på något annat än julmat.

En mastodontgryta med chili och en vegetarisk variant blev den ultimata lösningen. Jag lagade den dagen innan och lät den puttra på en bra stund på festdagen dessutom. Och SOM folk åt. Hela jättegrytan gick åt och ett hejdundrande party var ett faktum.

Chili är helt okomplicerad bjudmat som får folk på gott humör.

Nu kanske du rynkar på näsan åt den långa ingredienslistan. Men för det första måste du inte använda alltihop, det är bara mitt sätt att få det extra gott. För det andra är det inte svårt att laga, grytan sköter sig själv.

Och glöm alla jolmiga skolmatsvarianter av så kallad chili con carne med köttfärs och vita bönor. Det har inget med riktig chili att göra.

Använd helt kött som får koka sönder. Framdelskött är det som gäller, inget finlir – det blir bara hårt och segt. Koka länge och långsamt, ju långsammare desto bättre.

Och som alla grytor blir chilin godare om den får stå till sig över natten. Många välsorterade mataffärer säljer ett utbud av torkad chili. Det är mitt knep att få till den där äkta chilismaken, speciellt om du blandar flera sorter.

Få saker klår en hemlagad chili. Särskilt inte i goda vänners lag.

Recept

Chili con carne

För 4-6 personer, cirka 3-4 timmar

Mitt standardrecept på chili går alltid hem. Den blir dubbelt så god om du lagar den dagen innan.

1 kg högrev av nöt eller älg

2-3 tsk malen kanel

smör

olivolja

1 kg gul lök

4 vitlöksklyftor

2 burkar hela tomater

2 flaskor lättöl

ev hönsbuljong

2 tsk hel eller 3 tsk malen spiskummin

2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)

1-2 tsk kanel

2 rutor mörk choklad

1-2 tsk oregano

1 burk svarta bönor, à 400 g (ej nödvändigt)

salt

2 msk strimlad gräslök

Tillbehör:

3 dl gräddfil, avrunnen i melittafilter

1 finhackad gul lök

2 dl riven cheddar

guacamole (se recept)

Skär köttet i tärningar. Bryn dem runt om i omgångar i smör och olja i en stekgryta tills de får färg. Lyft upp köttet.

Skär lök och vitlök i bitar. Hetta upp lite mera olja och lägg i lök, vitlök, kött och tomater. Tillsätt öl och fyll på med hönsbuljong om det behövs mer vätska för att det ska täcka.

Rosta spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta. Stöt i mortel om du använder hel (smakar mycket mer). Häll spiskummin, chipotlepaste, kanel och choklad i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock väldigt sakta i minst ett par timmar tills köttet kokat sönder helt och hållet. Rör om då och då så att det inte bränner vid, häll på mer buljong om det behövs. Är det för mycket vätska – ta bort locket och koka ihop till lagom konsistens. Beroende på kvalitet på köttet kan du behöva dra isär det något med hjälp av två gafflar.

Tillsätt oregano och avrunna bönor på slutet. Smaka av med mera kryddor och kanske lite salt. Låt gärna stå över natten.

Strö över gräslök och servera med avrunnen gräddfil, hackad lök, riven cheddar och guacamole.

Grym guacamole

För 4-6 portioner, 15 minuter

1 liten tomat

1 finhackad vitlöksklyfta

1/2 finhackad gul lök

1 chilifrukt, urkärnad och finhackad

1 tvättad lime

3 mogna avokadofrukter

1 tsk sellerisalt

1 tsk spiskummin (gärna hel, rostad och stött)

1 kruka färsk koriander, grovhackad

nymalen svartpeppar

salt

Skär ett kryss i tomaten och doppa i en minut i kokande vatten. Kyl ned och dra av skalet. Hacka den fint. Blanda tomat, vitlök, lök och chili. Tillsätt rivet limeskal och pressa i saften. Skeda ut avokadoköttet och mosa med gaffel till krämig konsistens – det ska vara lite grovt. Rör ihop med tomat- och lökröran. Tillsätt sellerisalt och spiskummin. Blanda ned koriander. Smaka av med peppar och salt.

Dekorera med lite extra koriander och servera till chilin.

Snabbaste vegochilin

För 2 portioner, 15 minuter

Min enkla och supersnabba vegetariska chili som jag brukar svänga ihop av enkla basvaror som jag alltid har hemma.

2-3 morötter

2-3 selleristjälkar

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

olivolja

1 burk stora vita bönor, à 400 gram

cirka 1-2 tsk chipotlepaste

2 dl grönsaksbuljong

salt

nymalen svartpeppar

ev. lite maizena

bladpersilja, grovhackad

Till servering:

ris

bröd

Skrapa morötterna och skiva dem ganska tunt. Strimla selleristjälkarna. Skala och dela löken i halvor, och skiva. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i alla grönsakerna och låt fräsa tills löken blir mjuk och glansig. Häll i bönorna med spad. Tillsätt chipotle och grönsaksbuljong, samt lite salt och peppar. Låt puttra tills morötterna blivit lagom mjuka. Smaka av om det behövs mer hetta. För en simmigare konsistens – red av med lite maizena utrört i kallt vatten och koka upp. Strö över bladpersilja och servera med ris eller bröd.

Colorado chili

För 4 portioner, cirka 3 timmar

Om man blandar olika sorters chili får man ett helt annat djup i smaken. I välsorterade livsmedelsbutiker hittar du olika sorter. Blanda helst flera, inte så noga vilka.

3-7 torkade chilifrukter (beroende på smak), blanda t ex chipotle, ancho och pasilla

cirka 1 1/2 l hönsbuljong

cirka 1 kg fläskkarré

salt

nymalen svartpeppar

olivolja

6 vitlöksklyftor, finhackade

2 lagerblad

1 msk malen spiskummin

1 msk hackad färsk salvia eller 2 tsk torkad

1 msk hackad färsk oregano eller 2 tsk torkad

salt

nymalen svartpeppar

Till servering:

tortillabröd

Lägg de torkade chilifrukterna i en bunke. Häll på 5 deciliter kokande hönsbuljong. Täck över med plastfolie och låt stå i 30 minuter tills de är helt mjuka. Ta bort stjälkarna och mixa sedan alltihop.

Tärna köttet och krydda med salt och peppar. Bryn sedan i omgångar i olivolja i en stekgryta tills bitarna får färg runtom. Lägg ned allt kött i grytan tillsammans med vitlök, lagerblad, spiskummin, salvia och oregano. Låt fräsa under omrörning tills allt börjar dofta.

Tillsätt resten av hönsbuljongen (ta mer om det inte täcker) och låt sjuda sakta utan lock i en timme. Tillsätt sedan den mixade chilivätskan (ta lite i taget om du är rädd för att det ska bli för starkt) och låt sjuda på svag värme i ytterligare 45 minuter eller tills köttet känns mört och såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.

Servera med tortillabröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!