Tagliata di manzo Kryddiga lammfärsbiffar med feta och spenatsallad Adoborubbad biff Röda viner till grillade stora köttstycken
Tagliata di manzo
För 4 portioner, 15 minuter
Strimlad biff på italienska. Världens bästa snabbmat! Så löjligt enkelt, så löjligt gott.
700 g entrecote, biffar eller i bit
4 msk olivolja
4 kvistar färsk rosmarin
3 hela svartpepparkorn
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
flingsalt
nymalen svartpeppar
Äta till:
färskpotatis
rucola
parmesan
Lägg köttet i en skål. Blanda olivolja, repad hackad rosmarin, svartpepparkorn och vitlök. Häll marinaden över köttet, gnid in den ordentligt och låt ligga och dra i minst tio minuter.
Lägg på grillen och låt det få fin stekyta runtom, tiden beror på hur rött du vill ha det. Salta och peppra mot slutet. Du kan också steka det i riktigt het panna.
Lägg upp köttet på en skärbräda och skär i skivor och (slå över stekskyn om du steker i panna). Ta bort eventuell bränd vitlök.
Servera med kokt färskpotatis och rucola med flagad parmesan.
Kryddiga lammfärsbiffar med feta och spenatsallad
För 4 portioner, 40 min
Många härliga kryddor ger smak åt dessa sköna biffar som blir extra goda när de grillas.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g lammfärs
1 ägg
1/2 tsk kanel
1/2 tsk stött kardemumma
1/4 tsk malen kryddpeppar
1 msk torkad mynta
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
salt
nymalen svartpeppar
75 g fetaost
olivolja
Till sallad:
1 dl torkade aprikoser
1 påse babyspenat à cirka 75 g
1 citron
olivolja
flingsalt
1/2 dl pistaschnötter
Skala och riv lök och vitlök. Blanda med lammfärs, ägg och kryddor och arbeta ihop till en jämn färs med händerna. Smula ned fetaosten och blanda väl. Forma fyra biffar och gör en liten grop i mitten så håller de formen bättre på grillen.
Strimla aprikoserna och blanda med spenaten. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja, strö över lite flingsalt och grovhackade pistaschnötter.
Pensla biffarna med olivolja och grilla i 2-3 minuter på varje sida. Servera med spenatsalladen.
Adoborubbad biff
För 4 portioner, 30 min
En raffig kryddblandning med gamla anor som bland annat är populär i Spanien, Portugal och Sydamerika. Den kan se lite olika ut beroende på var man befinner sig, men klappar man in en köttbit med adobo är man så gott som alltid hemma.
1 T-benstek eller liknande (alternativt 4 valfria biffar)
2 msk hel kryddpeppar
2 tsk hel svartpeppar
1 msk hel spiskummin
1 kanelstång
7 hela nejlikor
2 msk paprikapulver
1 msk chipotlechili
1 msk anchochili
2 msk flingsalt
2 msk socker
Äta till:
limeaioli
bönsallad
Ta fram köttet i god tid.
Rosta de hela kryddorna i torr stekpanna tills de börjar dofta. Låt svalna. Mal i kryddkvarn eller stöt i mortel så gott det går. Blanda sedan i paprika, chipotle, anchochili (det gör inte så mycket om du inte har alla sorterna), samt salt och socker.
Strö över ungefär två matskedar på köttbiten och klappa in kryddblandningen ordentligt. Låt ligga i 30 minuter i rumstemperatur.
Grilla över medelvärme tills du får en nästan bränd yta och köttet blir medium-rare inuti. Låt vila i fem minuter. Skiva och servera till exempel med limespetsad aioli och en fräsch bönsallad.
Resten av rubben kan du lägga i glasburk med lock och spara i några veckor.
Viner
Röda viner till grillade stora köttstycken
2012 Penfolds Thomas Hyland Shiraz
Nr 6301, 129 kronor, Australien Betyg 4+
En tät, välbyggd och elegant syrah för lite mer delikata sammanhang. Redan nu genomklingande eftersmak med fint tonläge och balans. Växer i många år till vid lagring. Hyland gifte sig med dottern och blev chef på Penfolds under slutet av 1800-talet.
2014 GR-174, Priorat
Nr 2770, 149 kronor, Spanien Betyg 4+
En intressant, rik och komplex utvecklad Priorat för direkt konsumtion från det nya spanska inne distriktet. Uttrycksfull druvblandning med 35% grenache, 25% cabernet sauvignon, 12% syrah, 12% samsó, 12% merlot och 5% cabernet franc.
2011 Fontanafredda Barolo
Nr 70227OS, 189 kronor, Italien Betyg 4+
Barolo görs på enbart nebbiolo, Piemontes stora druva. Måttligt sträv och lite lättare än firmans andra och lite dyrare Baroloviner. Passar bra som introduktion för denna annars rätt tuffa vintyp. Bra till fina grillade köttstycken, även av vilt.
2014 The Chocolade Block
Nr 2086, 249 kronor, Sydafrika Betyg 4+
Mycket rik, mustig och mäktig druvblandning på främst syrah, med långt massivt fruktigt slut. Stor smak i alla avseenden och mycket generöst, tätt och rätt elegant i Parker stil. Lättbegripligt stort nytt vin från syrah specialisten Boekenhoutskloof.