Jag brukar dela in året i två årstider: vitt eller rött vin. Så här års vill man (eller i alla fall jag) hellre ha ett glas fylligt rödvin än ett kallt och friskt glas vitt. Det liksom faller sig naturligt. Precis som behovet av att äta något varmt, mysigt och stärkande. Jag längtar liksom inte ihjäl mig efter en krispig grönsallad i februari.
I de lägena är soppa den ultimata vintermaten. Lättlagad, men den fyller ändå sin funktion – att värma och trösta inifrån. En vintersoppa ska vara matig och mättande. Alla typer av bönor känns helt rätt i sammanhanget. Och jättegärna någon annan form av protein också. Ett smart trick är att använda en smakrik chorizo eller bacon i soppan, då får du den där härligt mustiga och djupa smaken som bas att bygga på. Lassa på med rotfrukter, kål och andra grönsaker och du har en kalasmiddag för en rimlig summa.
Och när du ändå har ångan uppe föreslår jag att du kör dubbel sats. Soppa är nämligen helt lysande lunchlådemat (förutsatt att du har en tät och bra låda). Perfekt att ta med sig till jobbet eller att äta som restmat en annan dag när du bara inte står ut med tanken på att hitta på en enda middagsrätt till.
För att göra det hela lite festligare satsar jag på ett riktigt gott bröd och som komplement, kanske en liten kul klick med någon skön smak. Och nästan alla soppor kommer till sin fördel om man river över parmesan och pepprar lite extra.
Känner du förresten till alla italienska matmödrars husmorsknep? Spara parmesanskalkar och låt dem koka med i soppan. De har ingen paraffinkant och smälter inte, utan ger bara ifrån sig massor av härliga smaker.
Precis som en värmande vintersoppa ska vara.
Italiensk bönsoppa
4 portioner, 45 minuter
En klar favorit. Ibland låter jag pasta koka med i soppan, ibland låter jag bli.
1 gul lök
3 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
70 g bacon
olivolja
1 nypa chiliflakes
1 1/2 dl vitt vin
1 liter hönsbuljong
2 burkar bönor, stora vita eller borlotti, à 400 g
50 g färskriven parmesan
nymalen svartpeppar
salt
ev. bladpersilja
Hacka lök, selleri, vitlök och morötter. Strimla baconet och fräs i en gryta tills det tar färg och det mesta av fettet försvunnit. Häll på lite olivolja och chiliflakes, fortsätt fräsa tillsammans med grönsakerna tills de blir mjuka, 5-10 minuter.
Häll på vin, sätt på lock och låt koka in. Tillsätt sedan hönsbuljong och bönor. Låt koka sakta under lock i 15-20 minuter.
Fiska upp ungefär hälften av bönorna och grönsakerna med en hålslev och kör dem i mixer till en puré. Häll tillbaka bönpurén i soppan och koka i 10 minuter till. Smaka av med peppar, salt och kanske lite extra vin. Tillsätt parmesan och garnera eventuellt med bladpersilja.
Servera i djupa tallrikar eller skålar med extra ost vid sidan om.
Grönkålssoppa med lax och ägg
4 portioner, 30 minuter
Grönkål är något som jag absolut tycker att vi ska använda året runt, inte bara till jul. Det här är en härligt matig och robust soppa för kalla dagar.
2 stånd färsk grönkål (eller 200 g fryst)
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
2 msk mjöl
1 liter hönsbuljong
ev. maizena
2 dl grädde
riven muskot
salt
nymalen svartpeppar
cirka 100 g varmrökt lax
2 kokta ägg
Dra bort mittstjälken på kålen och grovhacka den (om du använder färsk). Fräs lök och grönkål i smöret, pudra över mjöl och rör om. Häll på buljongen och låt koka i 15 minuter. Mixa tills soppan blir slät och får en lagom tjock konsistens. Red eventuellt av med lite maizena utrört i kallt vatten. Tillsätt grädden, värm utan att det kokar. Smaka sedan av med riven muskot, salt och peppar.
Häll upp i skålar, bryt över laxen och toppa med ägghalvor.
Vintersoppa med torsk och chorizo
4 portioner, 40 minuter
En mustig soppa med massor av smak. Som gjord för vintermys.
olivolja
2 bananschalottenlökar, skivade
2 vitlöksklyftor, finhackade
250 g svamp, t ex ostronskivling eller champinjoner, i bitar
2 chorizokorvar, gärna starka, i slantar
2 burkar hela tomater, à 400 g
12 dl grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
300 g fast potatis, skalad och skivad
salt
nymalen svart- eller vitpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk rökt paprikapulver
400 g torsk, i bitar (helst MSC-märkt)
1/2 citron
250 g räkor
valfria färska örter
Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs schalottenlök, vitlök, svamp och korv på medelvärme tills löken mjuknat.
Tillsätt tomater och låt fräsa med några minuter. Slå sedan på buljong och vin. Lägg i potatis. Smaksätt med salt, peppar, timjan, rosmarin och rökt paprikapulver. Låt småkoka under lock tills potatisen mjuknat.
Lägg i fiskbitarna. Låt sjuda under lock i cirka fem minuter eller tills fisken vitnat. Smaka av med salt och peppar, samt lite citronsaft. Häll i räkorna och värm hastigt.
Dekorera med färska örter. Servera genast, gärna med en bit gott bröd.
Att dricka till
Masi Valpolicella Bonacosta (6998), 95 kronor.