Superbollar som gör festen

Kul, lättsamt och spännande. Duka upp till plockkalas med Medelhavsinspiration. Nu blir det falafelfest.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mat Recept Recept Recept2016-02-20 06:00

Efter att ha bott i elva år i Malmö drabbas man lätt av abstinens när man flyttar därifrån. Staden är nämligen Sveriges falafelhuvudstad. Ingen annanstans i landet hittar man lika god och billig falafel som just i Malmö.

Jag har ätit mig land och rike runt och letar falafel varhelst jag kan, men det blir liksom aldrig riktigt samma sak, så numera gör jag dem själv i stället.

Man skulle kunna tro att det är krångligt och besvärligt. Och många är rädda för det där med att fritera. Men det är faktiskt inte det minsta komplicerat. Allt du behöver tänka på är att ha ett lock till hands om det värsta skulle hända och oljan fattar eld. Försök aldrig någonsin släcka med vatten. På med locket, bara.

Och när det gäller just falafel lönar det sig verkligen att blötlägga kikärter i stället för att köpa konserverade. Din falafel kommer att smaka oerhört mycket mer, samtidigt som bollarna håller ihop bättre.

Maträtten har sitt ursprung i Mellanöstern och är extremt vanlig, bland annat i Israel. Namnet kan syfta på både de friterade kikärtsbollarna och på rätten när bollarna serveras i pitabröd med grönsaker och diverse såser.

Det är här det roliga kommer in i bilden. När du gör din egen falafel på hemmaplan, kan var och en kring bordet få arrangera sin egen falafelfest. Man fyller helt enkelt sitt eget bröd med sånt man gillar. En utmärkt vegetarisk måltid och kul kväll för alla åldrar.

Skulle du råka få smet över går den faktiskt att frysa, även om det kan bli lite svårare att få bollarna att hålla ihop. För en läcker falafelmiddag krävs det rejält med färska örter som koriander, mynta och persilja. Jag brukar handla dem i asiatiska- eller Mellenösternbutiker. Då får man mycket mer grönt för pengarna än de fjompiga små krukorna i vanliga mataffären.

I dag bjuder jag på några exempel med läckra tillbehör. Lassa gärna på med oliver, feferoni, fetaost och fräscha grönsaker. Sedan är det bara att duka upp till falafelfest i helgen. Ett garanterat skönt sätt att umgås.

Falafel med färska örter

För 6-8 portioner, 1 timme + blötläggning över natten

Härliga kikärtsbollar med mycket smak och färg. Att fritera är inte alls så krångligt som man kan tro. Se bara till att ha ett lock i beredskap.

225 torra kikärtor, blötlagda över natten

1/2 gul lök, grovhackad

1 jalapeño, grovhackad

1 vitlöksklyfta, riven

1 1/2 dl hackad koriander

1 dl hackad bladpersilja

1 ägg (kan uteslutas)

3 msk kikärtsmjöl (kan ev. ersättas med sojamjöl)

1 1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 tsk malen kardemumma

1 tsk spiskummin

1 l vegetabilisk olja, t ex solrosolja

Till servering:

varma pitabröd

Skölj de blötlagda kikärterna och låt dem rinna av ordentligt. Pulsmixa i matberedare och skrapa sidorna ett par gånger. Det får gärna vara lite grovkornigt. Häll upp i bunke.

Pulsmixa sedan lök, jalapeño, vitlök, koriander och persilja ganska grovt. Rör ned i kikärtsmixen. Blanda i ägg, kikärtsmjöl, salt, bakpulver, kardemumma och spiskummin. Fukta händerna och rulla till bollar stora som pingisbollar ungefär.

Häll upp oljan i en rymlig kastrull och hetta upp till 165 grader. Har du ingen termometer kan du testa med en bit vitt bröd. När den får fin gyllenbrun färg är det lagom varmt.

Fritera falafelbollarna i omgångar tills de får fin färg, cirka 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med pitabröd, sallad och grön tahinisås.

Rödkålssallad med granatäpple

För 6-8 portioner, 15 minuter

Färgstark och vacker sallad som ger härlig crunch till falafelbollarna. Snåla inte med de färska örterna, de ger stuns och smak. Köp dem gärna i asiatiska- eller Mellanösterbutiker.

1/2 litet rödkålshuvud, tunt skivat

1/4 tsk socker

1 tsk salt

nymalen svartpeppar

1/2 gul lök, finhackad

1/2 dl pressad citronsaft

1/2 dl olivolja

1 msk äppelcidervinäger

1 ask cocktailtomater, halverade

1 dl hackad koriander

1 dl hackad mynta

1 dl granatäppelkärnor

Rör ihop kål, socker, salt och rejält med peppar i en bunke. Krama kålen med händerna och låt stå och vila medan du fixar falafeln.

Tillsätt lök, citronsaft, olja och vinäger och blanda. Häll till slut ned tomater, koriander, mynta och granatäppelkärnor precis före serveringen. Smaka av med salt och peppar.

Grön tahinisås

För 6-8 portioner, 15 minuter

Läcker sås att ringla över sallad och falafelbollar i pitabröd. Tahini är en sesampasta som du hittar i välsorterade livsmedelsbutiker.

3 vitlöksklyftor, rivna

1 1/2 dl grovhackad koriander

1 1/2 dl grovhackad bladpersilja

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

2 dl tahini (sesampasta, finns i välsorterade matbutiker)

1/2 dl citronsaft

cirka 1 1/2 dl vatten

ev. naturell yoghurt

Mixa vitlök, koriander, persilja, spiskummin och salt. Tillsätt tahini och citronsaft. Mixa hastigt. Häll sedan i lite vatten i taget tills du får en krämig sås. Tillsätt eventuellt lite yoghurt. Smaka av med salt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!