Quornbullar i rökig tomatsås
4 portioner
20 minuter
Här gäller det att hitta rökigheten. Välj något av nedanstående alternativ.
1 påse quornbullar
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
olivolja
2 burkar hela tomater
1/2 burk pineapple-chipotlechutney (Jonas Borssén)
eller 2-3 tsk chipotlepaste (Santa Maria) + 2 msk mild mango chutney
eller 1/2 torkad blötlagd chipotlechili + 2 msk mild mango chutney
eller 2–3 msk smoky barbequeås + 2 msk mild mango chutney)
1 tsk malen spiskummin
1 tsk kakao
1/2 tsk kanel
salt
nymalen svartpeppar
eventuellt lite flytande honung
1 tsk oregano
Gör så här:
1. Här handlar det om att hitta röksmaken. Helst i form av chipotle, rökt chili. Har ni tur och hittar Jonas Borsséns pineapple-chipotlechutney (finns i välsorterade matbutiker) är den perfekt. Leta annars efter chipotlepaste (Santa Maria) i tacohyllan, torkad chipotle i grönsaksdisken eller någon rökig barbecuesås (står det ”smoky” eller ”hickory” brukar det funka).
2. Skala och hacka vitlöken och ingefäran fint och mjukfräs i lite olja.
3. Tillsätt tomater och chipotle i någon form.
4. Smaksätt med spiskummin, kakao, kanel, salt och peppar. Koka ihop ett par minuter. Smaka eventuellt av med lite honung och mer chipotle om du vill ha mer hetta.
5. Lägg ner quornbullarna i såsen och låt koka under lock i cirka 10 minuter. Tillsätt oreganon på slutet.
Servera köttbullarna i såsen med ris eller en sallad.
Sesamwokad quorn med bönor och heta rotfrukter
4 portioner
30 minuter
Laddat med goda smaker och massa nyttigheter. Minska på chilimängden om du är rädd för stark mat.
1 paket quornbitar
2 msk soja + lite extra
1 lime
2 msk sweet chilisås
3 cm färsk ingefära
2 msk sesamfrön
2 msk sesamolja
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 gul paprika
Blandade rotfrukter:
till exempel 3 morötter, 2 palsternackor, 1 persiljerot
1 chilifrukt (kan uteslutas)
1 msk olivolja
5 limeblad, färska eller torkade
250 g haricots verts
1 msk sesamfrön
Gör så här:
1. Häll upp de frusna quornbitarna i en bunke. Slå över soja, pressad lime, sweet chili, riven färsk ingefära, hälften av sesamfröna, 1 msk sesamolja och en pressad eller riven vitlöksklyfta. Blanda och låt bitarna dra åt sig av marinaden medan du fixar resten.
2. Skala och hacka de andra vitlöksklyftorna, skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i bitar.
3. Skala rotfrukterna och skiva morötterna i remsor med osthyveln.
4. Skär övriga rotfrukter i skivor.
5. Kärna ur chilifrukten och finhacka.
6. Hetta upp resten av sesamoljan och lite olivolja i en wok eller vid stekpanna.
7. Börja med löken och låt den fräsa någon minut, tillsätt hackad vitlök, chili, limeblad och fräs någon minut innan du häller i quornbitarna med sin marinad, rotfrukterna, paprika och mot slutet haricots verts.
8. Fräs i cirka fem minuter under omrörning. Häll på lite extra soja och strö över resten av sesamfröna. Servera genast.
Jämtländsk quorngryta
4 personer
30 minuter
Vintrig gryta med härlig skogssmak.
300 g quornbitar
1 dl torkade trattkantareller
2 dl vatten
1 gul lök
olivolja
2 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
1/2 dl rött portvin
1/2–1 msk torkade enbär
(1-2 tsk maizena)
nymalen svartpeppar
1 knippa bladpersilja
Gör så här:
1. Lägg svampen i blöt i 2dl varmt vatten tills den mjuknar. Spara vattnet.
2. Skala och hacka löken, fräs i en vid stekpanna eller gryta med lite olja.
3. Tillsätt quornbitarna och fräs tills de fått färg. Slå på den urkramade svampen och fräs ytterligare en stund.
4. Häll på grädde, soja, portvin, stötta enbär och lite av blötläggningsvattnet.
5. Låt koka ihop i tio minuter.
6. Späd med mera blötläggningsvatten om du vill ha konsistensen lösare, red med maizena utrört i kallt vatten om du vill ha den tjockare.
7. Smaka av med peppar, soja och kanske en skvätt extra portvin.
8. Strö över hackad bladpersilja och servera med kokt potatis eller ris och lättkokta grönsaker.