Lent och gott med jordĂ€rtskockor

Mat & dryck2008-02-13 14:54

JordĂ€rtskockssallad med senapsdressing                     

4 portioner
1 timme

JordÀrtskockor Àr förvÄnansvÀrt mumsiga rÄa.
RejÀlt med bÄde krisp och smak.

400 g jordÀrtskockor
1 Àggula
1 schalottenlök
1 msk grovkorning senap
2 tsk dijonsenap
1 msk ÀppelcidervinÀger
1/2 tsk cayennepeppar
salt
5 msk valnöts- eller hasselnötsolja
1 tsk citronsaft
1 pÄse machésallad
50 g champinjoner
1 paket bacon (kan uteslutas)

Gör sÄ hÀr:
1. Blanda Àggula, finhackad schalottenlök, bÄda senapssorterna, vinÀger, cayenne och lite salt i en liten skÄl. Vispa noga. HÀll i oljan lite i taget under stÀndig omrörning.
2. Skala jordÀrtskockorna och skiva sÄ tunt som möjligt, gÀrna med mandolin eller osthyvel. LÀgg skivorna i en skÄl med vatten och citronsaft sÄ lÀnge sÄ att de inte mörknar medan du skalar resten.
3. Skiva champinjonerna tunt.
4. LÄt jordÀrtskockorna rinna av ordentligt i ett durkslag. HÀll sedan skivorna i en skÄl och blanda med dressingen och svampen. LÄt stÄ i kylen i minst en halvtimme och samla smak.
5. Servera pÄ en bÀdd av machésallad. Toppa gÀrna med knaperstekt bacon.

KrĂ€mig jordĂ€rtskockssoppa med rökt skinka                        

4 portioner
30 minuter

JordÀrtskockssoppa Àr mat man blir snÀll av. Milt och mjukt och lent för sjÀl och gom.

750 g jordĂ€rtskockor 
2 potatisar
1 citron
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
1 1/2 dl vitt vin
7 1/2 dl vatten
2 1/2 hönsbuljongtÀrningar eller 4 1/2 msk kycklingfond
3 dl vispgrÀdde eller matlagningsgrÀdde
salt 
nymalen svartpeppar
cirka 1 tsk citronsaft
2–3 skivor rökt skinka

Gör sÄ hÀr:
1. Skala jordÀrtskockorna och potatisen. LÀgg dem i vatten med lite citronsaft sÄ de inte mörknar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. FrÀs skockor, potatis och vitlök nÄgra minuter.
2. TillsÀtt vinet och lÄt det koka ihop nÄgon minut. HÀll sedan pÄ vatten och lÀgg i buljongtÀrningarna. Blanda vÀl och lÄt koka i cirka en kvart tills allt mjuknat.
3. Kör soppan med mixer. Rör i grÀdden och vÀrm utan att det börjar koka. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
4. Toppa med strimlad skinka, lite rivet citronskal, svartpeppar och fÀrsk timjan.

Ugnsbakade jordĂ€rtskockor med timjan och citron                  

4-6 portioner
1 timme

Vidunderlig gratÀng med massor av hÀrliga smaker. Förkoka skockorna för snabbare tillagning.

1 kg jordÀrtskockor
3 dl crĂšme fraiche
1 citron (saft + skal)
3 vitlöksklyftor
1 nÀve repad fÀrsk timjan
2 dl fÀrskriven parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
riven muskotnöt
cirka 2 dl brödsmulor
olivolja

Gör sÄ hÀr:
1. Blanda crÚme fraiche med rivet skal och saft frÄn halva citronen, riven vitlök och hÀlften av timjanbladen. Riv osten och blanda i nÀstan allt, men spara lite.
2. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.
2. Skala jordÀrtskockorna, lÀgg dem i vatten med lite citron i sÄ att de inte mörknar. SkÀr dem sedan i stavar, skivor eller bitar, beroende pÄ formen.
3. FörvÀll dem i lÀttsaltat vatten i cirka fem minuter sÄ gÄr det fortare att fÄ gratÀngen klar.
4. LÄt dem rinna av och lÀgg sedan upp dem i en ugnsfast form. HÀll över crÚme fraiche-blandningen.
5. Smula sönder brödet och blanda med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar.
6. Strö ut brödsmulorna över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader tills skockorna Àr mjuka och brödsmulorna vackert gyllenbruna.
7. Servera med en grönsallad och kanske en liten köttbit.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!