JordÀrtskockssallad med senapsdressing
4 portioner
1 timme
JordÀrtskockor Àr förvÄnansvÀrt mumsiga rÄa.
RejÀlt med bÄde krisp och smak.
400 g jordÀrtskockor
1 Àggula
1 schalottenlök
1 msk grovkorning senap
2 tsk dijonsenap
1 msk ÀppelcidervinÀger
1/2 tsk cayennepeppar
salt
5 msk valnöts- eller hasselnötsolja
1 tsk citronsaft
1 pÄse machésallad
50 g champinjoner
1 paket bacon (kan uteslutas)
Gör sÄ hÀr:
1. Blanda Àggula, finhackad schalottenlök, bÄda senapssorterna, vinÀger, cayenne och lite salt i en liten skÄl. Vispa noga. HÀll i oljan lite i taget under stÀndig omrörning.
2. Skala jordÀrtskockorna och skiva sÄ tunt som möjligt, gÀrna med mandolin eller osthyvel. LÀgg skivorna i en skÄl med vatten och citronsaft sÄ lÀnge sÄ att de inte mörknar medan du skalar resten.
3. Skiva champinjonerna tunt.
4. LÄt jordÀrtskockorna rinna av ordentligt i ett durkslag. HÀll sedan skivorna i en skÄl och blanda med dressingen och svampen. LÄt stÄ i kylen i minst en halvtimme och samla smak.
5. Servera pÄ en bÀdd av machésallad. Toppa gÀrna med knaperstekt bacon.
KrÀmig jordÀrtskockssoppa med rökt skinka
4 portioner
30 minuter
JordÀrtskockssoppa Àr mat man blir snÀll av. Milt och mjukt och lent för sjÀl och gom.
750 g jordÀrtskockor
2 potatisar
1 citron
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
1 1/2 dl vitt vin
7 1/2 dl vatten
2 1/2 hönsbuljongtÀrningar eller 4 1/2 msk kycklingfond
3 dl vispgrÀdde eller matlagningsgrÀdde
salt
nymalen svartpeppar
cirka 1 tsk citronsaft
2â3 skivor rökt skinka
Gör sÄ hÀr:
1. Skala jordÀrtskockorna och potatisen. LÀgg dem i vatten med lite citronsaft sÄ de inte mörknar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. FrÀs skockor, potatis och vitlök nÄgra minuter.
2. TillsÀtt vinet och lÄt det koka ihop nÄgon minut. HÀll sedan pÄ vatten och lÀgg i buljongtÀrningarna. Blanda vÀl och lÄt koka i cirka en kvart tills allt mjuknat.
3. Kör soppan med mixer. Rör i grÀdden och vÀrm utan att det börjar koka. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
4. Toppa med strimlad skinka, lite rivet citronskal, svartpeppar och fÀrsk timjan.
Ugnsbakade jordÀrtskockor med timjan och citron
4-6 portioner
1 timme
Vidunderlig gratÀng med massor av hÀrliga smaker. Förkoka skockorna för snabbare tillagning.
1 kg jordÀrtskockor
3 dl crĂšme fraiche
1 citron (saft + skal)
3 vitlöksklyftor
1 nÀve repad fÀrsk timjan
2 dl fÀrskriven parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
riven muskotnöt
cirka 2 dl brödsmulor
olivolja
Gör sÄ hÀr:
1. Blanda crÚme fraiche med rivet skal och saft frÄn halva citronen, riven vitlök och hÀlften av timjanbladen. Riv osten och blanda i nÀstan allt, men spara lite.
2. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.
2. Skala jordÀrtskockorna, lÀgg dem i vatten med lite citron i sÄ att de inte mörknar. SkÀr dem sedan i stavar, skivor eller bitar, beroende pÄ formen.
3. FörvÀll dem i lÀttsaltat vatten i cirka fem minuter sÄ gÄr det fortare att fÄ gratÀngen klar.
4. LÄt dem rinna av och lÀgg sedan upp dem i en ugnsfast form. HÀll över crÚme fraiche-blandningen.
5. Smula sönder brödet och blanda med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar.
6. Strö ut brödsmulorna över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader tills skockorna Àr mjuka och brödsmulorna vackert gyllenbruna.
7. Servera med en grönsallad och kanske en liten köttbit.