En som vet allt om detta är hälsopedagogen Zarah Öberg som själv är både gluten- och laktosintolerant. Hon vill hjälpa andra allergiker att hitta bra mat och har gratis rådgivning på hemsidan www.receptkoll.se. Där kan du skicka in ditt vanliga recept och få hjälp med att göra det gluten- och eller laktosfritt.
– Vi är inte gjorda för att äta så mycket finmalet mjöl och raffinerat socker som vi gör. Jag tror också ibland att den inre stressen gör att vi utvecklar allergi mot födoämnen. För min egen del utlöstes allergin när jag fick två hjärnblödningar när jag var 20 år och all oro som följde på det, säger hon som i dag är fullt frisk och mår jättebra tack vare att hon lärt sig äta nyttig mat som magen tål.
– Det viktiga är att inte mixtra för mycket med maten i onödan. Det är inte farligt att utesluta viss mat men det gäller att veta vad man ska ersätta den med, säger hon.
Fördröjda symptom
Dessvärre är födoämnesallergier inte alltid så lätta att upptäcka. Även om doktorn tagit blod- och avföringsprov som ser fina ut kan man vara överkänslig. Symptomen på glutenöverkänslighet är svullnad och smärta i mage och tarm och kliande munhåla och hals. Men ibland kan det dröja flera dagar efter matintaget innan symptomen visar sig.
Däremot blir många som har problem med gluten ofta efter en tid hängiga och trötta och det beror på B-vitaminbrist. Det som händer i kroppen vid intolerans är att slemhinnan i tunntarmen förstörs, helt eller delvis. Tarmens förmåga att suga upp näringsämnen blir då sämre.
– Misstänker du att du inte tål gluten så boka först tid hos din husläkare. Om du, trots att proverna är okej, fortfarande misstänker att gluten är boven så kan du prova att utesluta all gluten ur kosten och känna efter hur kroppen reagerar. Ha tålamod, prova i åtminstone en månad, säger Zarah Öberg.
Läkningen tar tid
En pytteliten mängd gluten gör att tarmen skadas igen så du måste verkligen ta bort allt gluten ur kosten. Lusläs innehållsförteckningen på alla förpackningar och välj så obearbetad och naturlig mat som möjligt. Det tar lång tid för tarmen att läka, bortemot ett år.
Gluten finns i vete-, korn- och rågmjöl. Huruvida havre kan ge glutenallergiker problem är omdiskuterat. För den som vill vara på den säkra sidan är det bäst att också undvika havre – eller prova sig fram med ren havre.
Sädesslagen går utmärkt att ersätta med bovete, quinoa och amaranth. De är frön som inte är släkt med sädesslag och de är helt glutenfria. Fråga i din livsmedelsbutik så hjälper de dig hitta rätt bland hyllorna. Var också noga med att läsa på förpackningen så du använder rätt mängder.
Söta med frukt
Dessutom finns färdiga brödmixer för glutenallergiker men de har ofta väldigt högt glykemiskt index och gör att blodsockret rusar i höjden.
– Bovetemjöl, rismjöl, quinoamjöl är perfekta produkter till att baka, göra pannkakor och reda maten med. Glutenfri mat är heller inte längre dyrare än vanlig mat, och många väljer den trots att de tål vanligt mjöl, säger Zarah Öberg.
Hennes tips till den som också vill undvika raffinerat socker är att söta brödet och maten med frukt som dadlar, aprikoser, banan och fikon. Bara att mixa och blanda i.
Glutenfritt tortillabröd
2 dl majsmjöl
1 dl kokt ris
1 kokt potatis
0,5 dl vatten
1 tsk salt
Mosa potatisen och blanda med majsmjöl, ris och salt.
Häll i vattnet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer majsmjöl eller vatten vid behov.
Mjöla bordet med majsmjöl. Dela degen i fyra delar och kavla ut fyra tunna bröd.
Grädda bröden i en het stekpanna utan fett, en till två minuter per sida.
Källa: www.receptkoll.se
Gunillas bovetepaj
4 port
Pajdeg
250 g 1 procent kesella
2 msk rapsolja
1/2 dl vatten
2 dl bovetemjöl
1/2 tsk salt drygt
2 tsk bakpulver
Fyllning: Varva lök, kassler, färska champinjoner och grön paprika.
Toppa med: 1/2 dl keso och äggstanning på 4 ägg och 2 dl vatten.
Blanda alla ingredienser till pajdegen till en smetig massa.
Smörj en teflonform med avtagbar kant och bred ut smeten.
Förgrädda 8-12 min i 175 grader i varmluftsugn eller i 225 grader i vanlig ugn.