Bufféplock

Mat & dryck2008-02-13 15:21

Pimpade cashewnötter                    

Kanon till drinken!

3 dl cashewnötter
1 äggvita
flingsalt
1 tsk rosmarin
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
lite, lite socker
olivolja

Gör så här:
Vispa äggvitan till hårt skum med pyttepyttelite salt.
Vänd försiktigt nötterna i skummet.
Blanda kryddorna (inklusive socker) och rör ner i nötskummet.
Smörj en långpanna eller plåt med olivolja. Sprid ut nötterna och rosta i ugnen i 200 grader i 15 minuter eller tills nötterna får fin färg och börjar dofta himmelskt. Blanda gärna runt nötterna då och då under tiden.
Låt svalna.
Inför festen: Häll upp i skålar och servera som drinktilltugg.

Svampquesadilla                               

Ta vara på höstens smaker och bjud på de här suveräna munsbitarna.

cirka 250 g svamp, t ex skogschampinjoner
3 vitlöksklyftor
smör
2-3 msk sherry
1 msk soja
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 paket små tortillas
1 liten knippa bladpersilja
cirka 2 1/2 dl riven ost med smak, t ex västerbotten

Gör så här:
Rensa och skiva svampen ganska tunt.
Skala och finhacka eller riv vitlöken.
Hetta upp en stekpanna och lägg i svampen. Låt den steka på medelvärme utan fett tills den slutat vätska sig.
Tillsätt en klick smör, vitlök, sherry och soja.
Sänk värmen och låt svampen puttra vidare i cirka en kvart. Smaka av med salt och peppar.
Värm en teflonpanna på medelvärme. Bred ut svampröra i ett tunt lager på en tortilla.
Strö över hackad persilja och riven ost. Lägg på ytterligare en till tortilla och tryck till.
Lägg hela ”dubbelmackan” i stekpannan. Vänd försiktigt när den fått färg och stek på andra sidan. Upprepa med resten.
Placera alla ovanpå varandra efterhand. Låt svalna något och skär sedan i tårtbitar som en pannkakstårta.
Inför festen: Arrangera tårtbitarna var för sig. Dekorera med ett höstäpple i mitten.

Fetafyllda minicigarrer            

Supersmarrig fingermat.

300 g fetaost
3 ägg
1 tsk paprikapulver
cirka 2 msk hackad färsk mynta
4 msk olivolja
4 msk smör
1 paket filodeg

Gör så här:
Mosa osten och blanda med två ägg, paprikapulver och hackad mynta. Rör ihop till en smet.
Smält smör och blanda med olja. Arbeta med två filoark i taget och låt resten ligga väl tillslutna så att de inte torkar.
Pensla ett ark med smörblandningen. Lägg på ett till ark.
Skär i kvadrater, cirka 7 x 7 cm.
Lägg cirka två teskedar fyllning i ena änden, vik in sidorna och rulla kvadraten till en cigarr.
Pensla ihop skarvarna. Upprepa tills fyllningen tar slut.
Pensla med ett uppvispat ägg och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna (15-20 minuter).
Inför festen: Cigarrerna kan göras i förväg och frysas in ogräddade. Pensla dem otinade och öka på gräddningstiden något.

Frittatarutor med spenat och lax                    

Italiensk omelett som kan fyllas med vad som helt och gärna serveras i små rutor.

12 ägg
4 msk mjölk
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
Fyllning 1:
1/2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 påse babyspenat eller 400 g fryst bladspenat
riven muskot
sesamfrön
Fyllning 2:
1/2 gul lök
1 knippa dill
3-4 skivor rökt lax

Gör så här:
Vispa samman ägg och mjölk. Smaksätt med salt, peppar och pressa eventuellt i en extra vitlöksklyfta. Låt stå så länge.
Fyllning 1: Hacka lök och vitlök fint och fräs försiktigt i olivolja i en teflonpanna, häll sedan ner sedan spenaten (tinad, strimlad och urkramad om den varit frusen). Smaksätt med salt och peppar och riven muskot, låt allt bli varmt.
Häll över hälften av äggblandningen och rör om med trägaffel. Skaka försiktigt pannan och lyft kanterna så att smeten kan rinna in under frittatan. Sänk till låg värme och stek cirka tio minuter tills äggen precis stelnar. Det kan behövas någon extra minut under grillelementet i ugnen för att frittatan ska stanna ordentligt.
Fyllning 2: Finhacka dillen och blanda ner i resten av äggsmeten. Hacka andra halvan av löken. Stek mjuk i lite olja i en teflonpanna. Slå på äggsmeten och stek som ovan. Låt svalna. Lägg på laxen och skär i dekorativa rombformade bitar.
Inför festen: Förvara bitarna i plastlådor i kylskåp. Ta ut i god tid så de inte är iskalla. Arrangera på fat. Dekorera spenatbitarna med sesamfrön och laxbitarna med minidillvippor.

Chèvrekräm med marmelad på pumpernickel                         

Simpel men superb mingelmat.

150 g chèvre
cirka 1 dl crème fraiche
1 citron
1 tsk flytande honung
1 paket rund pumpernickel
plommonmarmelad
färsk timjan

Gör så här:
Ta bort det vita på chèvren. Mixa med crème fraiche till en krämig konsistens.
Tvätta citronen och riv skalet.
Blanda ner skalet i röran och smaka av med honung.
Sära försiktigt på pumpernickelskivorna och placera ut dem på en bricka.
Bred på chèvrekrämen och toppa med en klick plommonmarmelad.
Inför festen: Dekorera med timjankvistar.

Suverän bönbruschetta

Inte världens snyggaste, men definitivt världens godaste!

2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 burk borlottibönor
1/2 stor citron
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 liten knippa hackad bladpersilja
1 baguette

Gör så här:
Skala och hacka vitlöken.
Hetta upp olivoljan i en kastrull.
Fräs vitlöken sakta. Tillsätt de avrunna bönorna. Rör om och mosa dem till en röra med en gaffel.
Riv i citronskalet, krydda med salt och peppar. Blanda i hackad persilja.
Inför festen: Skiva baguetten i sneda skivor. Bred på bönröra. Ringla över lite extra olivolja, peppra, salta och garnera med lite citronskalsstrimlor och kryddgrönt.

Crostini med citronoliver och minimozzarella                    

Perfekt för färdiga crostini på påse. Fyllningen kan gärna förberedas, men bred på den i sista minuten.

1 burk citronfyllda gröna oliver
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft + skal
nymalen svartpeppar
2 förpackningar minimozzarella
1 påse crostini
färska örter

Kör oliverna i mixer med olivolja, vitlök, citronsaft och lite rivet skal. Smaka av med svartpeppar.
Inför festen: Bred röran på färdiga crostini, men vänta in i det sista eftersom brödet kan bli lite soggigt annars. Toppa med en minimozzarella på varje, färska örter och rispat citronskal.


Höstsallad med torkade tranbär, rostade pumpafrön och apelsindressing
Fantastisk sallad full av höstkänsla och spännande smaker.

2 dl torkade tranbär
2 dl pumpafrön
olivolja
flingsalt
1 apelsin, saft + skal
2 msk äppelcidervinäger
4 msk pumpakärneolja (kan ersättas med annan god olja)
nymalen svartpeppar
2 äpplen
2 stora påsar blandade salladsblad
200 g chèvre eller annan mjuk getost

Värm ugnen till 175 grader. Blanda pumpafrön, lite olivolja och flingsalt i en skål. Sprid sedan ut på en långpanna och rosta i ugnen i 8-10 minuter eller tills fröna sväller upp och fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Blanda apelsinsaft, äppelcidervinäger, rivet apelsinskal och lite salt i en mugg. Tillsätt pumpakärneolja under omrörning. Peppra och smaka av.
Kärna ur och skär äpplet i klyftor som skivas tunt. Häll i en salladsskål tillsammans med tranbären. Slå över dressingen och blanda väl.
Strö över de rostade pumpafröna. Skär bort eventuella kanter på getosten och smula sedan över resten.
Inför festen: Förbered pumpakärnorna och dressingen. Blanda ihop salladen precis innan gästerna kommer.

Marinerade marockanska bönor
Oslagbar bufférätt med kryddiga smaker av Nordafrika.

2 burkar stor vita bönor
1 msk spiskummin
1/2 msk torkad ingefära
1 dl olivolja
1/2 tsk harissa (vrålstark chilipuré)
2 tsk kanel
1/2 tsk gurkmeja
2 citroner
2 dl blötlagda soltorkade tomater
2 tsk flytande honung
salt
nymalen svartpeppar
färsk mynta

Rosta spiskummin på medelvärme i torr stekpanna. Blanda samtliga ingredienser, utom citroner och soltorkade tomater, till en marinad. Tvätta citronerna, riv skalet och blanda ner tillsammans med saften från en halv citron. Kör hälften av tomaterna i mixer med marinaden. Blanda med bönorna.
Skär resten av tomaterna i centimeterstora bitar och blanda ner. Låt stå över natten.
Inför festen: Smaka av med salt, citronsaft och kryddor. Garnera med myntablad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!