Drönare letar skador på vindkraften

130 meter över marken svävar en drönare några meter från bladet på ett vindkraftverk. Uppgiften är att hitta eventuella skador som måste repareras.

Arthus Soares vid Podrone, har utbildat BRS tekniker som ska flyga drönaren.

Arthus Soares vid Podrone, har utbildat BRS tekniker som ska flyga drönaren.

Foto: Jens Ökvist

Markbygden2019-06-01 15:00

– Bladen på vindkraftverken slits och får skador. Det kan handla om is som fallit ned på ett blad, det kan vara åsknedslag och regn som slipat ytskiktet och kortslutningar. Det måste repareras, säger Jonas Lundmark, vice vd för WPS (Windpower service) i Piteå som specialiserat sig på service av vindkraftverk.

Vanligtvis upptäcks skador via fotografering från marken, eller att tekniker firas ned med linor till vingarna. Nu kan den eran vara förbi. Drönaren är här och hur den fungerar visades vid en demonstration i Skogbergets vindkraftspark i Markbygden där Enercon rest 36 turbiner.

Nyligen bildade WPS, som har 30 vindkraftstekniker, systerbolaget BRS (Blade repair service) med affärsidén att upptäcka skador och reparera de vindkraftsblad som kan rotera upp till 300 kilometer i timmen.

BRS har sitt säte i Arvidsjaur och har sex anställda tekniker. Nu har BRS hittat ett system som bygger på artificiell intelligens inbyggd i en större drönare med sex rotorblad.

– Vi fick kontakt med företaget Prodrone utanför Lissabon som visade sig ha ett system med drönare som kan flyga nära bladen och upptäcka skador, säger Jonas Lundmark.

Drönaren styrs från en manual som sköts av teknikern Robin Fahlgren, som utbildats tillsammans med kollegan Suriya Sonsit.

– Jag har både byggt och flugit drönare privat, så jag är rätt van, säger Fahlgren.

På 130 meters höjd närmar sig drönaren bladen och ställer sig via GPS-tekniken nära tornet och bladet.

– På fyra meters håll kan du ta ett sådant skarpt foto att du kan se benen på en mygga, säger Jonas Lundmark.

Det tar 12 minuter för drönaren att exponera vingens alla fyra sidor. Den hinner med samtliga blad på en timme och skadorna på den drygt 60 meter långa vingen kan lokaliseras exakt.

Jonas Lundmark pekar på hur effektivt systemet är.

– Man sparar tid och pengar och detta är också helt riskfritt, säger han.

Efter fotograferingen sparas bilderna i datorn och sedan kan teknikerna analysera skadorna.

Tiago Ferreia vid Prodrone säger till NA att hittills har Prodrones drönare inspekterat drygt 1 000 vindkraftverk och att utfallen av det har varit bra.

Patrik Håkansson vid Enercon är imponerad av den intelligenta drönaren.

– I dag fotograferar vi från marken via teleskop. Men detta är ett intressant system och vårt huvudkontor i Tyskland tittar på detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!