De investerar miljardbelopp i Markbygden

Tyska bolaget Luxcara ska plöja ner flera miljarder kronor i Markbygden kommande år. Redan i slutet av 2021 ska nära 180 nya vindkraftverk stå färdiga.

Janis Hoberg, investment associate, och Theresia Langosz-Römbell, organisationsutvecklare, var två av representanterna från Luxcara som var på plats i Markbygden på tisdagen.

Janis Hoberg, investment associate, och Theresia Langosz-Römbell, organisationsutvecklare, var två av representanterna från Luxcara som var på plats i Markbygden på tisdagen.

Foto: Christoffer Markström

Markbygden2019-10-08 19:03

Piteå-Tidningen berättade om Svevinds försäljning av vindkraftsparken på Önusberget redan i april. Under tisdagen var det kapitalförvaltande bolaget Luxcara på plats för att berätta om sin vision. Det tyska bolaget är inte ute efter att göra snabba pengar utan tänker långsiktigt och vill bli en del av det lokala samhället.

– Det är viktigt att få med sig samhället och bli en del av det lokala. I tidigare projekt har vi varit involverade i allt från att bygga vandringsleder till att sponsra fotbollsturneringar, säger Janis Hoberg, investment associate på Luxcara.

Luxcara är specialiserade på förnybar energi och har en investeringsvolym på cirka 30 miljarder kronor. Bolaget är aktiva i tolv länder och närmare 50 projekt.

– Markbygden är möjligen det bästa projektet i hela Europa. Inte bara av våra projekt, utan av alla, säger Janis Hoberg.

Han lyfter fram paketeringen av vindkraftparkerna som en stor fördel och en av de stora orsakerna till att Luxcara valde att investera i Markbygden.

– Först och främst är det bra vindresurser här uppe. Men sedan är det väldigt stabila ramar och regeringen är med på tåget. Det är även en fördel att vi kan lära oss många läxor av första etappen här uppe. Vi kan ta med oss det som fungerade bra och jobba på det som inte fungerade.

Investeringen i vindkraftsparken Önusberget kommer att landa på mellan 500 miljoner och en miljard euro – alltså upp till tio miljarder svenska kronor. Det rör sig om upp till 179 vindkraftverk och allt ska stå klart innan slutet av 2021. Planen är att bygga 750 megawatt. Den siffran kan jämföras med GE Energy och kinesiska energiföretaget CGN Europe bygge av 179 verk som ger 650 MW. Den investeringen landar på drygt åtta miljarder kronor. Det bygget pågår och ska vara avslutat i år.

– Vi vet inte exakt hur många vindkraftverk det blir eller om det blir 650, 70 eller 750 megawatt, men vi diskuterar det, säger Janis Hoberg.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) var nöjd efter tyskarnas presentation.

– Det finns investerare som har en tydlig strategi att investera och sedan så snabbt som möjligt sälja av. Luxcara kommer hit och säger att de ska vara här i 25 år med ett långsiktigt engagemang och det är naturligtvis otroligt tilltalande. Det ger oss möjlighet att utveckla en relation och eventuella följdinvesteringar, säger han.

Janis Hoberg och Theresia Langosz-Römbell.
Janis Hoberg och Theresia Langosz-Römbell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!