Trump dementerar att han sagt "skithålsländer" om Haiti och afrikanska länder på ett möte om invandring, men en demokratisk senator bekräftar att presidenten verkligen uttalat orden och dessutom flera gånger.

Jessie Duarte, vice generalsekreterare för Sydafrikas styrande parti ANC, säger att deras land minsann inte är ett skithål, och beskriver uttalandet som "oerhört stötande".

Det är inte som att USA inte har problem. Det finns miljoner arbetslösa i USA, miljoner människor som saknar tillgång till sjukvård och utbildning och vi skulle inte nedlåta oss till att fälla så nedsättande kommentarer.

Ebba Kalondo, talesperson för Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki, säger att det "klart" rasistiska uttalandet är oacceptabelt.

Det är inte bara sårande för människor med afrikanskt ursprung i USA, utan framförallt för afrikanska medborgare, säger hon till AFP.

Extra förolämpande

Hon noterar också att uttalandet är extra förolämpande med tanke på de mängder av slavar som fördes från Afrika till USA.

Den politiske kommentatorn Patrick Gathara tycker dock inte att uttalandet är någonting nytt från "en rasistisk och okunnig" amerikansk regering, och inte heller från västvärlden i sin helhet.

Vad som är ännu mer förolämpande är hyckleriet att alla fördömer Trump, och att han borde fördömas, utan att undersöka deras eget stötande språk och uppförande, säger Gathara.
Det skiljer sig inte från vad Hollywood och västmedier har sagt om Afrika i årtionden. Vi har återkommande framställts som skitiga människor från skitiga länder.

På kort tid skapades en ironisk hashtag på Twitter, #shithole, där användare av alla slag lade upp bilder på bilder på skylines och vackra landskap.

"Klandervärt och rasistiskt"

Enligt ett uttalande från utrikesdepartementet i Botswana kallades USA:s ambassadör upp så att regeringen kunde klargöra åsikten att Trumps uttalande var "oansvarigt, klandervärt och rasistiskt".

Haitis ambassadör i USA, Paul Altidor, säger att hans president Jovenel Moise är "chockerad" och att USA:s högsta sändebud i Haiti ombetts förklara uttalandet.

Altidor påminner också om att haitiska trupper deltog i slaget vid Savannah i Georgia 1779 under amerikanska befrielsekriget mot Storbritannien.

Vi har varit här under lång tid och har bidragit till vad Förenta staterna är i dag. Vi gjorde till och med den yttersta uppoffringen när vi spillde vårt blod i Savannah.