Manfall efter chockhöjda avgifter

Efter polisens chockhöjning av utbildningsavgifterna för ordningvakter droppade en efter en av grundutbildningen i Luleå i mars. "Det här blir ett fett minus", säger Martin Wass.

"Vi fick ett mail i fredags att vi rätt brådskande skulle försöka ge vår processledare i Stockholm, som har hållit i genomförandet av de här nya avgifterna, lite kött på benen", säger  Martin Wass, ordningsvaktssamordnare vid Polismyndighetens rättsavdelningen i Region Nord.

"Vi fick ett mail i fredags att vi rätt brådskande skulle försöka ge vår processledare i Stockholm, som har hållit i genomförandet av de här nya avgifterna, lite kött på benen", säger Martin Wass, ordningsvaktssamordnare vid Polismyndighetens rättsavdelningen i Region Nord.

Foto: Norr Media

Bodens kommun2020-02-27 05:00

Han är ordningsvaktssamordnare vid Polismyndighetens rättsavdelningen i Region Nord. När chockhöjningen blev känd skickade Martin Wass ut information till samtliga sökande. Höjningen gäller från 1 mars.

– Det var en handfull, som inte hade betalat ännu. De hörde aldrig av sig, de gav väl upp. Sedan var det två som hörde av sig att de skulle söka till Väktarskolan i stället.

En sökande som redan var antagen, men som fått förhinder till utbildningen i november, hade lyckats ta sig in på en grundutbildning i Stockholm i februari.

Sedan i höstas ligger ansvaret för all utbildningsverksamhet i Norrland på Stockholm. Efter att de skickade ut kallelsen till testerna till de sökande, uppger Martin Wass, att en efter en hörde av sig till dem, att de klev av på grund av avgiftshöjningen.

Till slut var det bara åtta som kom till testerna i Luleå. Dels ska man springa två kilometer under tolv minuter, dels får man göra ett skriftligt prov där man visar att man behärskar svenska.

Så var det endast sex kvar, som antogs till utbildningen med start 16 mars. Totalt står därmed 18 utbildningsplatser tomma.

Martin Wass bedömde redan att 35 sökande till en utbildning med 24 platser är för få. 2015 flyttades utbildningsverksamheten till HR, som skulle sköta all utbildning och rekrytering.

– Vi hade innan en-två grundutbildningar i Norrbotten per år med 60-80 sökande. Det har minskat de senaste två åren. HR fick ställa in en utbildning senast 2018. Då blev det bara en grundutbildning i de fyra nordligaste länen sammantaget.

I fjol var det två, en i Luleå i maj och en i november i Sundsvall. De hade drygt 20 deltagare vardera.

– Så det var lite och värre blev det, säger Martin Wass.

Grundutbildningen är två veckor och omfattar 80 timmar.

– Man ska notera att sedan de här nya avgifter kom så menar polismyndigheten ihärdigt att det här är vad det kostar, säger Martin Wass.

Frågan är väl om det blir så kostnadseffektivt?

– Det blir det inte, utan det här blir ett fett minus på ren svenska. Tänk dig den senast omgången i Sundsvall med 22-24 deltagare gånger 7 780 kronor. Det generar mer pengar än sex gånger 22 875 kronor. Det här går inte ihop alls, säger Martin Wass.

Enligt honom var rikspolischefen uppkallad till justitiedepartementet på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!