Under tisdagen kom en omfattande rapport från Riksrevisionen som granskat samhällsomvandlingen i Kiruna och Malmberget där man framför flera brister från den tidigare borgerliga regeringen och LKAB från det att samhällsomvandlingen satte fart 2008. Underlagen som regeringen tog fram lyckades inte analysera påverkan på samhällena, infrastrukturen, miljön, arbetsmarknaden, fastighetsägarna, rennäringen och kommunal service på ett tillfredsställande sätt.
– Regeringen hade genom utförligare planering kunnat förutse och förebygga en stor del av de negativa effekter som nu måste hanteras löpande, säger riksrevisor Ingvar Mattson.
Kritik riktas också mot LKAB och rör dels att man inte utrett risken om en eventuell ny stadsflytt ordentligt.
– Om det finns en risk för en ny stadsflytt eller upprepad samhällsomvandling i framtiden så anser vi att detta noga bör analyseras i förväg, säger Monica Rupprecht Hjort.
Riksrevisionen rekommenderar att de inblandade parterna klargör situationen innan nästa investeringsbeslut tas av bolaget. Gruvbolagets VD Jan Moström ställer sig dock frågande till Riksrevisionen.
– Det är området i rapporten som jag kanske förstår minst. Teoretiskt sett ligger nya centrum på ett påverkansområde, om brytningen blir tillräckligt djup. Men jag kan eller vill inte uttala mig om att det skulle utgöra en risk för en ny flytt. Det känns lite fjärran.
Vidare rör kritiken mot LKAB en kraftig underskattning av kostnaderna och Riksrevisionen tar som exempel att LKAB ersätter boende som måste flytta med en högre ersättning än vad minerallagen kräver och därmed inte är kostnadseffektiva, något som ett statligt bolag ska eftersträva att vara.
– Vi har inget annat alternativ, det är ju så enkelt. Vi är beroende av tillgång till mark och därför har vi utvecklat de här ersättningsprinciperna, säger Jan Moström.
Kommer ni att se över era ersättningsprinciper efter rapporten?
– Rapporten kom i morse klockan 8, nu ska vi analysera den. Men det är rimligt att vi tar kontakt med intressenterna och diskuterar hur vi ska hantera rekommendationerna från Riksrevisionen.
Behövdes den här rapporten?
– Det kanske inte är min sak att svara på. Men jag kan väl tycka att givet att det vi gör är ett av Sveriges största samhällsomvandlingsprojekt så finns ett behov av att analysera tillvägagångssättet för framtiden.
NSD har sökt näringsminister Mikael Damberg som vill sätta sig in i rapporten innan han uttalar sig.