I samband med Riksrevisionens rapport som riktar kritik mot regeringen och LKAB i arbetet med samhällsomvandlingen höjs andra röster.
Tillsammans med Villaägarna kommer Hyresgästföreningen samarbeta för att få till stånd en förändring i lagstiftningen.
– Vi har inte påtryckningsmedel på egen hand, varken mot staten eller LKAB, säger Henry Magnusson, regionchef vid Hyresgästföreningen Region Norrland.
Men Hyresgästföreningen riktar också kritik mot LKAB som man menar inte ger boende i hyresrätter ett skäligt alternativ till höjd hyrestandard. I en intervju med Sveriges Radio sade Henry Magnusson att situationen är en skandal för de som bor i hyresrätt.
Vad är det skandalösa?
– Det skandalösa i det hela är att människor inte går skadeslösa och att den lilla människan drabbas.
LKAB erbjuder dock hyresgäster ett alternativ i form av flytt till en äldre lägenhet istället för en nyproduktion och hyrestrappning. Men Henry Magnusson menar att det inte räcker till.
– Den lösningen är ju helt okej men den verkar ju inte fungera. I början kanske det gick bra, men nu har det ju blivit så att vissa fått bo i tillfälliga boenden i Malmberget.
Henry Magnusson säger också att han hör oroliga röster från föreningens medlemmar angående hyrestrappningen, där boende behåller samma hyra som tidigare under första året även om man väljer att flytta in i nyproduktion.
– Många är oroliga för det. Man känner kanske att man kan klara hyran första året, men inte om den nästan fördubblats efter sju år.
Dessutom ställer sig Hyresgästföreningen kritiska till regeringens frånvaro, vilket lyftes i den kritik som Riksrevisionen framförde i sin rapport.
– Vi har hela tiden häpnats över den brist på samordning som har funnits i den här processen. Det går inte att göra detta på ett sämre vis, säger Henry Magnusson.
– Som intresseorganisation är vår främsta målsättning att hyresgästerna ska vara skadeslösa och inte drabbas av högre kostnader.
Tillsammans med Villaägarna efterfrågar man en lagstiftning (utöver den befintliga minerallagen och expropriationslagen som används av LKAB idag för att bestämma ersättning för dem som tvingas flytta) som tydliggör hur en stadsflytt systematiskt sett ska gå till och vilken ersättning som boende kan förvänta sig. Ulf Stenberg är chefsjurist vid Villaägarna.
– Allting har hittills skett ad hoc, utan tillräcklig systematik. Vi behöver en lagstiftning som reglerar samhällsomvandling för det kan inte få vara så att boende på något sätt får ta kostnaden för samhällsomvandlingen, säger han.
– Samhällsomvandlingen i Malmfälten har ju pågått i över ett decennium nu och vi måste få någon ordning på det här, säger Ulf Stenberg.
Han säger också att både den borgerliga regeringen 2006-2014 och den nuvarande regeringen duckat för frågan om regeringens ansvar.
– Man har hela tiden sagt att man har förtroende för hur LKAB hanterar frågan, men Riksrevisionens rapport pekar tydligt på att detta inte är hållbart.