Den gamla Kaptensgropen är 350 gånger 500 meter.
Nya Fabiangropen, som uppstod på tisdagen och då var 60 meter i diameter, hade igår växt till 150 meter och fortsätter att växa.
Utvidgningen av den hade fortsatt på tisdagskvällen och natten till onsdagen och pelaren som skilde nya gropen från gamla Kaptensgropen bröts sönder och rasade ner i Fabianrummet, under jord.
De två groparna förenades därmed
Skeendet på tisdagskvällen och onsdagen orsakade att damm steg upp ur hålet och dånet var enligt beskrivningen kraftigt. Damningen väntas bestå en tid.
Bergmassor som tidigare tippats i Kaptensgropen följde med ner i Fabianrummet och väntas fortsätta göra det. Utfyllningen av Kaptensgropen, som sedan tidigare var avbruten, var ett sätt att bli av med bergmassor och var även ett krav från länsstyrelsen.
Kikar på gropen
Malmbergsbor samlades igår för att kika in mot nya storgropen.
- Det är en unik miljö vi har i Malmberget. Konsekvensen av gruvbrytningen blir nu mer påtaglig. Störningar kan tillkomma, säger David Berggård, länsstyrelsen.
Därifrån påpekas att LKAB:s tillstånd för brytning förutsätter villkor och framöver kommer tillsynsmyndigheten, med David Berggård, att hålla ögonen på de nya förhållandena. Den stora grop som nu är ännu större kan orsaka dammproblematik mot östra sidan av samhället, påpekar han.
Någon alltid närmast
Likaså finns andra förhållanden som kommer upp igen framöver och som kan innebära krav på LKAB. David Berggård upprepar kravet att inte bara ta bort bebyggelse vartefter utan ta ett helhetsgrepp.
- Tar man bort kvarter för kvarter bor ju någon alltid närmast, resonerar han.
Som beräknat
Även igår var beskedet att ingen ovan eller under jord kommit till skada i samband med rasen.
- Vi har flugit och inspekterat nya gropen. Nu syns den struktur som våra bergmekaniker sagt skulle uppstå, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB, och berör hur det ser ut såväl ovan jord som under.