Nyligen fick besökarna på badhuset i Malmberget höra att öppettiderna skulle ändras och kraftigt reduceras under vardagskvällar och helger. En av besökarna var Eva Edholm som berättar att ryktena väckte både ilska och oro.
– De drar ner på allt i Malmberget fast vi fortfarande är kring tre eller fyra tusen som bor här. Det är inte alla som har bil och kan eller vill åka ner till Gällivare varje dag. Buss kostar 26 kronor enkel väg och det är inte alla som har råd med det, helst inte bland oss pensionärer, säger hon.
Eva Edholm besöker badhuset upp till fyra gånger i veckan då hon bland annat tränar, simmar, deltar i vattengympa och efter det umgås med de andra i bastun. Hon beskriver badhuset som något väldigt betydelsefullt för de som fortfarande bor kvar i Malmberget.
– Vissa är här varenda dag. Vi har inga andra mötesplatser, vi har inget café, vi har snart ingenting. Badhuset är den enda gemensamma punkt vi har kvar, det är faktiskt så, säger hon.
Thage Johansson, även han en av badhusets ofta återkommande gäster, berättar att namninsamlingar i protest mot de föreslagna öppettiderna skickats till kommun. Han menar att han tillsammans med flera andra anser att man måste vänta med stängningen av Malmbergets badhus åtminstone tills ett nytt finns på plats i Gällivare.
– Badhuset har en så viktig och central roll för oss och det handlar om den sociala biten. Människokontakt är så betydande för att kunna uppleva tillvaron på ett positivt sätt. Det är nog jävligt som det är och de stryper alla möjligheter för oss som bor kvar här. Allt handlar om ekonomi men ibland måste man tänka på människorna också, säger han.
Britt-Marie Wiklund (M), ordförande i service- och tekniknämnden, bekräftar att de med grund i ett sparkrav tvingas dra in en tjänst vid Malmbergets sporthall under 2018. En trolig konsekvens av det blir just reducerade öppettider under kvällar och helger.
– Det är givetvis beklagligt för de som bor där men vi är tvingade till förändringar. Då vi ser till skolverksamheten i första hand anser vi nog att det är den bästa lösningen, säger hon.
Hade man kunnat vänta tills något nytt finns på plats i Gällivare innan man påbörjar avvecklingen av verksamheten i Malmberget?– Det hade självklart varit önskedrömmen att kunna göra så men vi har gjort en ordentlig konsekvensanalys och ser att det finns positiva sidor med den här lösningen också. Vi kan bland annat utöka öppettiderna i Gällivare och möjliggöra för simskolor kvällstid samtidigt som vi får bättre tillgång till badmästare och speciella aktiviteter, säger Britt-Marie Wiklund.