För en tid sedan berättade Kuriren om mätutrustning för vibrationsmätningar som installerats på privat initiativ i Malmberget.
Utrustningen har registrerat seismiska händelser i centrala Malmberget den 13 januari som inte redovisades av LKAB.
Länsstyrelsen kontrollerade uppgifterna genom Svenska nationella seismiska nätverket, SNSN.
SNSN, med mätutrustning på Dundret, bekräftade magnituderna för två av händelserna. Senare fastställda till 2,0 på Richterskalan. Av stötvågorna var en vertikal och två horisontella.
Enligt SNSN rörde det sig om två relativt stora gruvskalv.
Vill ha svar
På uppmaning av länsstyrelsen, som efter händelsen anser sig ha underlag för att alla seismiska händelser med ursprung i gruvverksamheten i Malmberget inte automatiskt registreras av gruvföretagets mätutrustning, även om de uppfattas som synnerligen obehagliga för befolkningen, har LKAB nu lämnat sin syn på händelsen.
Och gruvföretaget förklarar dels att dess kriterier för närmare granskning av seismiska aktiviteter inte uppfylldes den 13 januari, att gruvföretagets vibrationsmätningar är förenliga med svensk standard och avser den kraft som tillförs sockeln på en byggnad.
En kraft man menar kan förändras beroende på varje enskild byggnads egenfrekvens och därmed kan uppfattas på olika sätt på olika våningsplan och dessutom färgas av enskildas subjektiva värderingar om bland annat gruvföretaget.
Ingen betydande störning
Man delar inte länsstyrelsens uppfattning att seismiska händelser med låg frekvens uppfattas som obehagliga av allmänheten och menar att händelserna den 13 januari i år inte orsakade " betydande störning hos en bred allmänhet."
Vid länsstyrelsen, som ännu inte svarat på gruvföretagets inställning är man inte nöjd.
Oklart
- Det man kan säga är att det fortfarande finns oklarheter. Bland annat kring befolkningens upplevelse av de lågfrekventa skalven och hur många de är eftersom de tydligen inte registreras. Men att det förekommer, och därmed kan påverka bland annat boendesituationen för invånarna i Malmberget, emotsägs inte av bolagets uppfattning, säger David Berggård, länsstyrelsens miljöenhet.