I september vände sig kommunalråden till LKAB:s styrelse för ett sista försök att uppnå samsyn i frågan om östra Malmberget. De har också vänt sig till Länsstyrelsen för att bringa klarhet i frågan.
– Vi har sagt att vi primärt följer vad LKAB har beskrivit som grund för sitt miljöbalkstillstånd från 2007, säger David Berggård, miljöingenjör vid Länsstyrelsen.
I ansökningshandlingarna hittar de ingenting om att östra Malmberget ska påverkas negativt av gruvdriften.
– Det betyder då naturligtvis att enligt tillståndet ska det inte vara någon direkt eller indirekt påverkan på östra Malmberget.
– För vår del är bekymret framför allt när vi följer upp och tillsynar det här tillståndet att utvecklingen förändrats i hög grad jämfört med vad som sas 2007, då kan man fråga sig vad aktualiteten är i det här tillståndet, säger David Berggård.
Han berättar att ytterligare ett problem är att gruvindustriområdet i centrala Malmberget inte finns definierat i tillståndet.
– Det kanske primära problemet för människor som bor i östra Malmberget är de sammatagna störningarna från gruvverksamheten och framför allt de här gruvrelaterade skalven som sedan 2007 har ökat både i frekvens och storlek.
– Det är också en aspekt som inte riktigt heller kanske förväntades eller var beskrivet på det sätt som gjordes då 2007.
Men det finns villkor som säger att om vibrationerna i fastigheterna når vissa nivåer ska LKAB verka för avveckling.
– Här har vi riktat frågan till LKAB hur de har tänkt att avveckla de områden där just de här nivåerna är överskridna upprepade gånger på flera platser, däribland östra Malmberget, säger David Berggård.
Om Länsstyrelsen ska begära omprövning av tillståndet återstår att se.
– Vi har i första hand velat föra en diskussion med LKAB om att de själva bör ta initiativ att söka ett nytt tillstånd för hela verksamheten i Malmberget, säger David Berggård.
– Så att man får en uppdaterad påverkansbild och kan försöka identifiera vad det är för problemställningar som har aktualiserats nu, jämfört med tidigare, och vad det är för regleringar som behövs.
På LKAB svarar presschef Anders Lindberg att en ny ansökan redan har påbörjats.
– Vi känner inte igen att Länsstyrelsen har uppmanat oss att söka ett nytt tillstånd utifrån situationen i östra Malmberget, däremot så har vi inlett arbetet med en ny tillståndsansökan, säger han.
– Det styrs av behovet av ett nytt samlat tillstånd för hela verksamheten, på samma sätt om i Kiruna.
Enligt Lindberg har LKAB inte överskridit vibrationsvärdena enligt de villkor som finns.
– Enligt villkoren får vi överskida de här ett antal gånger per år, men det är inte specificerat exakt under hur lång tidsperiod, och därför anser vi att det behövs längre mätserier för att man ska kunna bedöma om Malmsta och östra Malmberget är påverkat av vibrationer, säger han.
– Vad gäller de fastigheter som är kvar så har det inte förekommit vibrationer som gör att avveckling är motiverad utifrån villkoren och vi upplever inte att Länsstyrelsen har gett uttryck för någon annan uppfattning i samtalen med oss.
Vidare berättar han att det finns beskrivet i tillståndet hur samhället som sådant påverkas av gruvdriften, och att det även innefattar östra Malmberget.