Nu tar gruvan mer mark i Malmberget

LKAB har lämnat in en markanvisning gällande västra Malmberget. Bolaget hänvisar till att gruvan behöver ta mer mark i anspråk samtidigt som det finns seimisk aktivitet i området som gör att boenden måste avvecklas.

65 fastigheter berörs av markanvisningen som skickats till Bergsstaten. Men det är inte alla fastighetsägare som skrivit på ett avtal med LKAB.

65 fastigheter berörs av markanvisningen som skickats till Bergsstaten. Men det är inte alla fastighetsägare som skrivit på ett avtal med LKAB.

Foto: Linus Nilsson

Malmberget2020-05-07 17:00

– Vi behöver denna mark skyndsamt. Beräkningarna visar att vi behöver påbörja instängsling av området på grund av markrörelserna under 2022, säger Peter Segerstedt, chef för LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning i Malmberget.

Den seismiska aktiveten kan enligt gruvbolaget leda till deformationer i framtiden. Enligt LKAB:s senaste gps-mätning, som mäter deformationerna i Malmberget, sluttar det berörda området inom mot gropen. Den senaste mätningen visar att marken vid mätpunkter i Malmbergets centrum sjunkit med 2,3 cm sedan den senaste mätningen. En av slutsatserna som dras från mätningen är att siffrorna tyder på att det nu sker en "något förhöjd horisontell deformationstakt". Enligt undersökningen behövs en längre period av mätningar för att kunna fastställa om så är fallet. Det område som sett det största deformationstakten, sett i centimeter, är Kilenområdet. Där har marken sjunkit mellan 2,8 – 6,6 centimeter sedan den senaste mätningen. 

undefined
Området i markhänvisningen är ett 34 hektar stort området på västra och södra sidan av gropen.

Området som berörs av markanvisningen är 34 hektar stort och återfinns på västra sidan av gropen, från Gunillaskolan i norr till korsningen Polhemsgatan/Vasagatan i söder. Förutom gruvbolagets egna fastigheter, Gunillaskolan, berörs 65 fastigheter i området. 

Fredrik Björkenwall, till företrädande presschef för LKAB, menar att avvecklingen av den berörda delen av västra Malmberget funnits med i beräkningen sedan 2016. Gruvbolaget startade vid tidpunkten en dialog med boende i området. Under dialogen har LKAB erbjudit att lösa in berörda fastigheter till marknadsvärde plus 25 procent eller erbjudit ett ersättningsboende som ska motsvara den berörda fastigheten. 

– Vi är väldigt nöjda med att ha kunnat sluta ett avtal med så pass stor del av de boende i området, säger han. 

Markanvisningsansökans som gruvbolaget skickat till Bergsstaten kommer besluta om marken får tas i anspråk för LKAB:s gruvverksamhet. Vid förhandlingen kommer det även fastställas hur stor ersättning som LKAB ska betala till de fastighetsägare som det inte gått att nå en överenskommelse med. 

– Det är såklart att viktigt att de berörda fastighetsägarna får möjlighet att yttra sig. Vi välkomnar en demokratisk process, säger Fredrik Björkenwall. 

Enligt honom kommer det berörda området att stängslas in 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!