"Nu krävs handling"
Malmbergets s-förening kräver att näringsdepartementet och Malmfältsdelegationen medverkar till att samtliga fastighetsägare i Malmberget erbjuds inlösen av sina fastigheter på grund av olägenheter i samband med LKAB:s gruvverksamhet. Man ställer också krav på en allomfattande miljökonsekvensutredning.
- Det räcker inte längre med ord. Nu krävs handling, säger Roland Holmgren, s-föreningens ordförande.
- Det räcker inte längre med ord. Nu krävs handling, säger Roland Holmgren, s-föreningens ordförande.
De enskilda invånarnans synpunkter tas inte tillvara av varken kommunen eller samarbetsorganet Malmfältsdelegationen.
Listan på beskrivna olägenheter och orosomoment är lång.
Varje dag
Damm, markvibrationer, marksättningar, fallande egnahemspriser, höga hyreskostnader i förhållanden till olägenheterna gruvbrytningen medför och framtidsoro inför väntade höjda boendekostnader i samband med kommande tvingande relokalisering av stora delar av Malmbergets befolkning.
- Det går inte en dag utan att jag träffar folk som beskriver oro och uppgivenhet kring förhållandena med skjutningar och Gropen och dammet. Nu börjar man till och med klaga på skjutningarna nattetid, säger föreningens ordförande Roland Holmgren.
- Förädrar med barn bosatta på andra orter ringer och undrar vad som pågår häruppe oroliga för sina föräldrars räkning. Vi har talat om helhetslösningar tidigare men det har bara stannat vid ord. Nu måste det hända något anser vi.
Minimikrav
Föreningen, som tillsatt en särskild arbetsgrupp för att hantera och arbeta med frågeställningarna man aktualiserar, ifrågasätter bland mycket annat LKAB:s
dammavtal vilket man betraktar som ett uttryck för en förlegad bruksanda.
- Ett minimikrav är väl att de berörda åtminstone får tid att konsultera juridisk expertis innan man undertecknar avtal där man samtidigt förbinder sig att avstå från alla framtida krav på ersättning för den miljöpåverkan damningen utgör, säger Holmgren.
I det fallet ställer man kravet att Malmfältsdelegationen medverkar till att LKAB utarbetar en praxis om "verklig samverkan" där allas åsikter jämkas samman och medel för anlitande av juridisk expertis tillförsäkras enskilda berörda.
Kravlista
Föreningen är enligt Holmgren beredd att slåss för att de krav man nu framställer till näringsdepartementet och Malmfältsdelegationen också genomförs.
- Att de orimliga villkor man anser nu ställs på de boende i Malmberget måste kompenseras av svenska staten på något sätt, säger Roland Holmgren.
- Att Malmfältsdelegationen uppmärksammar kraven på fasighetsinlösen i Malmberget.
- Att LKAB vid en nyproduktionsbehov av bostäder ska finansiera byggnationen av dessa och att hyresnivåerna i dessa nya bostäder hålls på samma nivå som i de bostäder i Malmberget som enskilda tvingas lämna.
- Att Malmbergets invånare kompenseras av LKAB och dess ägare för de olägenheter som gruvbrytningen innebär.
- Att en inlösen av fastigheter erbjuds samtliga fastighetsägare i Malmberget.
- Att en miljökonsekvensnutredning över nuvarande förhållanden i Malmberget omedelbart genomförs.
I kravlistan finns också en täckning av de kommunala kostnader omvandlingen av tätorten innebär.
Akuta problem i Malmberget
- Man talar mycket om situationen i Kiruna som ligger 20-30 år framåt i tiden. Om hur innevånarna och bebyggelsen ska skyddas mot gruvans påverkan. Vi lever i den situationen i dag och med de kommunala kostnaderna det innebär men kommunen har inte ens medel till juridisk expertis eller planläggning. Det är inte rimligt med tanke på de vinster som LKAB inbringar staten i dag, säger Roland Holmgren.
Nu tillsänds kraven näringsdepartementet och Malmfältsdelegationen.
- Och vi väntar oss ett skriftligt svar, säger Roland Holmgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!