Strax efter klockan nio på onsdagsmorgonen rullade det 180 ton tunga, 22 meter långa, tio meter breda och elva meter höga bostadshuset från sin tidigare plats på Östgötavägen i Malmberget. Efter lite mer än två timmar hade huset färdats de cirka sju kilometrarna till det nya området Solbacken i Koskullskulle.
– Det har gått jättebra, vi har inte stött på några problem. Att vi inte kunde flytta igår innebär inte några större bekymmer utan vi beräknar vara färdiga i slutet på nästa vecka, alternativt i början av veckan därpå, säger Mikael Ritola, projektchef på NYAB.
Förra året flyttades 14 av de totalt 30 kulturbyggnaderna från Malmberget och igår alltså det första av årets planerade elva hus. 2019 beräknas även de sista fem bostadshusen, samtliga från Puoitakvägen, vara transporterade och inflyttningsklara. Maritha Mossberg, kommunikatör på LKAB, menar att bolaget genom att flytta husen får en möjlighet att erbjuda bostäder med lägre hyra än vid nyproduktion.
– Tanken är att hyrorna kommer förbli i stort sett oförändrade. I de fall där vi tvingats renovera i större utsträckning kan såklart hyrorna stiga en aning, men de kommer bli ungefär som de har varit, säger hon.
Det nya området på Solbacken kommer förutom bostadshusen också förses med servicebyggnader, förråd, parkeringsplatser, motorvärmarstolpar och lekpark, allt på bekostnad av LKAB.
– Många pratar om samhällsomvandlingen som en stor kostnad men precis som när man bygger nya huvudnivåer i gruvan kan det istället ses som en investering för att säkra den fortsatta gruvdriften. Att bygga nya huvudnivåer innebär också det stora utgifter, säger Maritha Mossberg.
Maritha Mossberg lyfter dessutom vikten av att bevara den kulturhistoriska miljön. Även kommunalråd Lars Alriksson (M), som återigen följer händelserna på plats, tycker att det är något flytten av kulturbyggnaderna bidrar till.
– Det är oerhört betydelsefullt. Man ska inte gömma och glömma det förflutna utan det är viktigt att bära med sig minnet utav Malmberget in i framtiden och väva in det i det nya samhället. Det gäller inte bara flytten av byggnader utan även att man tar med sig namnen på gator och så vidare, jag tycker det är en jättefin tanke, säger han.