Missionskyrkans öde oklart

Personal vid Missionskyrkan befarar förödande konsekvenser i spåren av samhällsomvandlingen. "Vi är besvikna på LKAB", säger Börje Gustavsson, volontär vid församlingen i Malmberget.

Denna pampiga byggnad stod i centrala Malmberget fram till skiftet mellan 1950- och 60-tal, då gruvsamhället blomstrade.

Denna pampiga byggnad stod i centrala Malmberget fram till skiftet mellan 1950- och 60-tal, då gruvsamhället blomstrade.

Foto: Privat

Malmberget2019-09-05 14:23

Historien sträcker sig långt tillbaka i tiden då en stor del av befolkningen bodde i jordhålor eller skjul, byggda av material från fläsklådor. 1893 öppnade den första samlingsplatsen under Missionskyrkans vingar portarna på bostadsområdet Kilen i Malmberget, och 14 år senare invigdes en pampig kyrka i centrala samhället.

1962 var det dags för omtag ännu en gång i centrala Malmberget när den gamla bebyggelsen fick ge vika för betong.

Ett avtal om nyttjanderätt skrevs, och när det är dags för den stora samhällsomvandlingen finns det en rad frågetecken, förklarar Börje Gustavsson.

– Vi har sagt att vi vill byta funktion mot funktion. I princip nyckel mot nyckel, så att vi kan flytta in i en annan lokal och fortsätta vår verksamhet. Där är vi inte helt framme, och vi vet inte i dagsläget om vi kommer dit heller, säger han.

Men orden oro eller hopplöshet vill inte Börje Gustavsson ta i sin mun.

– Jag känner ingen hopplöshet. Den vision vi har inför framtiden och den vilja vi har att arbeta vidare i kyrkan i enlighet med den tro vi har och den kallelse vi fått, så finns det vägar på något sätt att gå även om vi inte ser dem så där klara just nu.

Börje Gustavsson pekar också på de frågetecken som råder om scouternas verksamhet som i dag inryms i lokaler där Bosses Sport huserade en gång i tiden. Kontraktet är uppsagt från den 31 januari.

När det gäller kyrkan, säger han:

– Vi vet i dagsläget inte vad som kommer att hända. Vi ska undersöka vissa saker, om det finns möjligheter att få någon tomt i Gällivare dit vi vill.

Under tisdagen hölls ett möte med gruvbolaget LKAB.

– Nu tycks de inte tolka avtalet som att vi ska ersättas med en lokal av likvärdigfunktion. Vi har klart och tydligt deklarerat: vi tänker inte bara lägga oss ner och säga: "jasså, så blev det." Det gör vi inte, säger Börje Gustavsson.

Bara för att fortsätta:

– Vi pekar mer på de här mjuka värdena som kyrkan har, än pengar. Vi är intresserade av pengar men inte på det sättet att de löser in kyrkan med ett penningbelopp som inte täcker för att köpa något nytt.

Ulf Hansson, ansvarig för samhällsomvandlingen på LKAB, förklarar att gruvbolaget inte lämnar några kommentarer under pågående förhandlingar.

När det gäller kritiken från Missionskyrkan, säger Hansson.

– Deras avtal är självklart, det har vi aldrig ifrågasatt. De är hyresgäster i en fastighet och har rätt att vara i det i 25 år i taget, säger Ulf Hansson.

– Det jag kan säga är att vi håller på att ta fram nya förslag till dem. Men jag kan inte kommentera något annat.

Ulf Hansson hoppas att förhandlingarna ska landa i att båda parter är nöjd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om