Malmen kommer att brytas och tas upp via den nya huvudnivån M1250 som just nu byggs. Verksamheten beräknas trygga jobben under 10-15 års tid. Däremot planeras ingen brytning i östra Malmberget.
– Det känns skönt och mycket bra att vi har hittat mer malm och att vi nu kan ge malmbergsborna besked om det, säger LKAB:s teknikdirektör Per-Erik Lindvall och tillägger att borrningarna i Printzsköld inte är slutförda och att LKAB ännu inte ser slutet på malmkroppen mot djupet.
Förhandlingar/diskussioner kommer snarast att inledas mellan LKAB och Gällivare kommun för att ta fram en handlingsplan som omfattar gruvbrytningens påverkan på Malmberget under de närmaste 10-15 åren. Grunden för en uppgörelse läggs i form av ett samverkansavtal som reglerar villkoren för LKAB:s påverkan på byggnader och mark. Samtidigt kommer kommunen att öka takten i planeringen för nybyggnationer. Man har redan påbörjat planeringsarbetet, som omfattar bland annat framtagande av bostadsförsörjningsplan och underlag för principiella lösningar för utvidgning av gruvområdet och för att skapa en förbättrad boendemiljö.
– Ambitionen är nu att tillsammans kunna presentera en konkret handlingsplan med tidsangivelser under hösten, som visar vilka delar av Malmberget som berörs och behöver omvandlas till industriområde och gruvstadspark, säger Anders Furbeck, som är LKAB:s direktör med ansvar för samhällsomvandling.