Malmstabornas kritik: "Hemliga klubben"

Malmstaborna kritiserar LKAB och menar att de går ut med bristfällig information. "Vi upplever dem som hemliga klubben ibland" säger Eva Alriksson, en av initiativtagarna till Malmsta Intresseförening.

Tvärs över gatan rivs de två granhusen till Eva Alriksson som kritiserat LKAB för att vara dålig på att gå ut med information till de boende på Malmsta.

Tvärs över gatan rivs de två granhusen till Eva Alriksson som kritiserat LKAB för att vara dålig på att gå ut med information till de boende på Malmsta.

Foto: Linus Nilsson

Malmberget2020-11-06 18:16

Vi har tidigare skrivit om att Malmstaborna känner sig hånade av LKAB då de inte anses bo i ett område som rörs av gruvbrytningen. 136 bostäder är det som är kvar och alla har de en gemensam önskan om att också få lösas in.

– Det är jättejobbigt att bo granne med den utdragna rivningen. Barnen vill inte gå ut på gården då de tycker att det är otäckt, säger Johanna Orrmalm vid Malmsta Intresseförening.

Enligt LKAB berörs inte Malmstaborna utav gruvbrytningen då det inte finns malm under området. Men nu har de enligt Malmsta Intresseförening utfört provborrningar i området, som alla inte varit medvetna om.

– Vi bor i ett väldigt utsatt område och människor blir fundersamma när vissa får informationen och andra inte, säger Eva Alriksson, initiativtagare till Malmsta Intresseförening.

Informationsbrev ska ha skickats ut till de som bor i området men enligt intresseföreningen ska inte alla ha fått det.

– Vi har fått veta av LKAB att vårt område inte blir inlöst som andra då det inte finns malm här under. Men ändå genomför de provborrningar här i området. Informationen är mycket selektiv och vi upplever dem som hemliga klubben ibland.

Enligt henne har LKAB gett dem en framtid bland rivningar och stängsel runt hela området.

– Det säger bara att om vi inte trivs i området bland dessa rivningar och stängsel, då ska vi flytta. Men vi anser att vi borde få samma förutsättningar som de andra i Malmberget.

– Malmberget är snart tömt på människor och här sitter vi kvar när läget är värre än någonsin. Risken är att människor kommer fly från kommunen, säger Eva Alriksson.

Enligt LKAB går det inte att ersätta bostäder som inte ligger innanför deformationsprognosen.

– Skulle vi göra det här skulle vi behöva göra det i Kiruna också och då blir processen oändligt lång. Vi måste hålla oss till gränserna och satta miljövillkor, säger Fredrik Björkenwall, presschef LKAB.

Det som genomförs nu i området är enligt LKAB inte provborrningar utan geofysiska mätningar för att undersöka om det finns nya sorters malm.

– Vi är mån om att informera allmänheten om projekt, i synnerhet de som kan medföra störningar. I fallet med geofysiska mätningarna medför det inte några olägenheter men vi skulle ändå kunnat kommunicera och berätta vad vi gör och varför. Vi tar till oss av den kritiken, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!