Den 16 januari avslutades de centrala förhandlingarna mellan IF Metall och LKAB. Detta sedan den lokala fackklubben Gruvfyran i Malmberget och arbetsgivaren inte hittat en framkomlig väg.
– I de förhandlingarna kom vi inte fram till något annat än att vårt beslut kunde genomföras, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.
Att hela rasbrytningen läggs ut på entreprenad kritiserades av Gruvfyran och har kallats för ett "privatiserande" av gruvbrytningen. Men LKAB betraktar det som ett helt vanligt köp av tjänst – om än av en ovanlig anledning.
– Det är viktigt att påpeka att detta är inte någon övergripande strategi för LKAB, vi ska inte lägga ut en större del av vår produktion på entreprenad. Detta är en lösning på ett specifikt problem.
Problemet, enligt LKAB, var att produktionen i Vitåfors låg 15-20 procent under förväntad nivå. Något som ska ha kostat LKAB 600 miljoner kronor.
– Minskningen i produktion kom plötsligt och det är därför vi tycker att förklaringar så som att det härrör till en förändring i organisationen är otillräckliga.
Det är alltså samtliga huvudnivåer av den så kallade Fabianmalmen som berörs av att verksamheten läggs ut på entreprenad.
– Över nästan två års tid har vi försökt att hitta lösningar innan vi landade i den här. Vi kan inte bara sätta oss ner och säga: Jaha det gick inte att lösa. Vi måste få fram tonnen, det handlar om våra kunder och i förlängningen då om våra anställda.
Hur ser du på bilden av att det är de anställda som skuldbeläggs för den här förändringen?
– Vi tar till de lösningar som vi behöver. Vi har börjat med en dialog och förhandlingar, både med den fackliga organisationen och alla berörda enskilda medarbetare. Då har vi verkligen försökt få till stånd en lösning. Vi har använt hela verktygslådan, säger Anders Lindberg.
– Utifrån, om en inte har hela bilden klar för sig, kanske det kan se annorlunda ut. Särskilt när ena sidan är aktiv i sin information utåt och LKAB har valt att respektera förhandlingspraxis vilket innebär att en talar direkt med sin förhandlingspartner.
Först handlade det om 47 anställda som berördes av att deras arbeten skulle läggas ut på entreprenad.
– Tack vare konstruktiva förslag av våra medarbetare har vi valt att göra justeringar som gör att 42 personer påverkas, säger Anders Lindberg.
I nuläget pågår förhandlingar individuellt med de berörda medarbetarna som alla erbjuds andra tjänster inom gruvbolaget.
Upphandlingen av en entreprenör som ska sköta rasbrytningen pågår. Norrbottens Media har sökt fackliga företrädare för en kommentar.