LKAB lovar lösning för samtliga småhusägare

Karl Wikström, LKAB:s verksamhetschef för samhällsomvandlingen, lovar att göra affär i förtid med samtliga småhusägare i Malmberget som tvingas flytta.
– Det är bara att ringa mig, säger han.

ANSVARIG. Karl Wikström är ansvarig från gruvbolaget LKAB:s sida i samhällsomvandlingen.

ANSVARIG. Karl Wikström är ansvarig från gruvbolaget LKAB:s sida i samhällsomvandlingen.

Foto: Reino Jillker

Malmberget2014-01-03 07:40

Videon är inte längre tillgänglig

Samhällsomvandlingen görs i fyra steg och ska vara avslutad 2032. Då finns bara villaområdet Mosebacke i väster och de östra delarna av Malmberget kvar. Sista etappen påbörjas 2022.

Denna verklighet har medfört att många drabbade anser sig ha hamnat i en mardrömsliknande situation, när de tvingas bo på en dödsdömd plats i ett hus där priset faller dramatiskt (se artikel på sidan?).

Bara att ringa

Nu lugnar Karl Wikström, ansvarig för samhällsomvandlingen, de drabbade.

– Vi gör affärer. Absolut. Vi har sagt, och det har vi kommit överens med kommunen, att i mån av tid gör vi affärer före. Det är bara att ringa mig, säger Karl Wikström till Kuriren.

Han berättar sedan att samtliga drabbade kommer att få marknadsvärdet på sin villa där den står, plus 25 procent som enligt lag ska läggas på värdet när någon tvingas flytta och utöver det, ett så kallat Gällivaretillägg.

Uträknat av specialister

– Vi tittar på fastigheten som om den hade stått i Gällivare och varit värderad där och går in med en typ av tilläggsprocent. Det är uträknat av speciallister som har vägt och tittat på skillnaden på värden mellan Gällivare och Malmberget. Och så lägger vi ihop det. Det är individuellt för varje hus.

Kommer priset upp till marknadsvärdet som om villan hade stått i Gällivare?

– Ja, i värdering.

Fördyringen för dem som bestämt sig att flytta till grannorten är budgivningen, förklarar Karl Wikström.

Tycker du att LKAB har gjort rätt för sig?

– Ja, i de flesta fall, absolut. Jag ser ingen som har blivit förfördelad eller fått sämre än någon annan. Och det ska kopplas till situationen i det specifika läget.

Men många tvingas flytta från sina hus. Hur ser du på det?

– Vi går inte och knackar dörr, om man så säger. De som hittills har sålt har av fri vilja hört av sig. I stort sett har det gått bra, tycker jag. Men det är ju alltid så när man har med människor att göra, att det alltid finns de som vill ha mer.

Självkritiska

Karl Wikström förklarar sedan att han har full förståelse för att samhällsomvandlingen väcker känslor.

– Jag tycker det är jättetråkigt att vi måste göra det vi gör. Men då brukar jag tänka, vad är alternativet?

Kritiken han tagit del av från Malmbergsborna har också handlat om bristande information. I den frågan hänvisar Maritha Mossberg, kommunikatör på LKAB, till den massiva informationen som gått ut via posten, hemsidan och dagligen på informationskontoret.

– Men jag inser att vi måste upprepa informationen och vi ska naturligtvis vara självkritiska, säger Mossberg.

Peter Johansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om