Planen ändras – kyrkan i Malmberget kan rivas

2018 var beskedet att Allhelgonakyrkan i Malmberget skulle bevaras och flyttas till Koskullskulle. Men nu har Gällivare församling ändrat sig.

Församlingen vill ompröva beslutet om Allhelgonakyrkans framtid.

Församlingen vill ompröva beslutet om Allhelgonakyrkans framtid.

Foto: Marie Ridderström

Malmberget2022-01-07 11:47

Det var ett enhälligt kyrkofullmäktige som 2018 meddelade att Allhelgonakyrkan i Malmberget skulle bevaras och flyttas till den gamla skoltomten vid järnvägen i Koskullskulle. 

Men nu tittar alltså församlingen på att eventuellt riva kyrkan istället, vilket P4 Norrbotten var först med att rapportera om.

– Vi har börjat föra diskussioner om att förutsättningarna inte är desamma. Det första är att de ekonomiska förutsättningarna för kyrkan har blivit annorlunda, det är framför allt på grund av att kyrkan tappar medlemmar, säger Tomas Junkka, kyrkorådets ordförande.

Församlingen uppskattar att man tappar ungefär 300 medlemmar varje år, vilket innebär ett tapp på uppemot en miljon kronor.

– Då har vi sagt, i kyrkoråd och kyrkofullmäktige, att om vi måste minska kostnaderna ska vi i första hand minska kostnaderna på fastigheter innan vi minskar på personal.

Sedan har också två församlingar, Gällivare och Malmberget, från årsskiftet blivit en.

– Det här har gjort att vi har sagt att vi ska diskutera den här frågan en gång till, säger Tomas Junkka.

För att församlingen ska kunna ta ett beslut om vad som ska hända med kyrkan behöver Länsstyrelsen först ta beslut om att häva skyddet enligt kulturmiljölagen.

– Så nu ligger frågan hos Länsstyrelsen vad vi får göra och vad vi inte får göra, säger Junkka.

– Vi kommer få något slags besked under det här året, sedan kommer vi ta en diskussion om vilka möjligheter vi har, om vi ska flytta den överhuvudtaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!