Kommunen säger nej till stängsel i östra Malmberget

LKAB har begärt att få sätta delar av östra Malmberget innanför stängsel. Enligt gruvbolaget behövs stängslet av säkerhetsskäl men kommunen säger nej. "Enligt vårt gemensamma avtal ses det här området som ett utvecklingsområde," säger Henrik Ölvebo (MP).

LKAB begär i en skrivelse att få utöka stängselområdet runt gropen men kommunen säger nej.

LKAB begär i en skrivelse att få utöka stängselområdet runt gropen men kommunen säger nej.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Malmberget2020-05-14 12:07

Henrik Ölvebo (MP) hänvisar till att marken som LKAB vill stängsla in är enligt detaljplanen betecknad som användning för lokalgator, parker och planteringar. Inte industri.

– En instängsling gör så pass stor inverkan på östra Malmberget och vi vill se till helheten för området. Det är inte så svart eller vitt som LKAB verkar se på frågan, säger han. 

LKAB hänvisar till att de behöver stängsla in området inom en snar framtid på grund av markdeformationer som gör att området inte är säkert att vistas i. Fredrik Björkenwall, tillföreträdande presschef på LKAB, anser att kommunen behöver göra ett undantag från detaljplanen utifrån säkerhetsaspekten. 

– Kan inte det här området säkras kommer det att leda till att det inte går att bryta malm i de två största malmkropparna, Fabian och Kapten, och det kommer att påverka produktionen, säger han. 

Enligt Fredrik Björkenwall är det mycket nära att gruvbolaget måste minska produktionen av malm i Vitåforsgruvan. Däremot kan han inte ge en exakt tidsram för när det skulle kunna bli en minskad produktion. För att det inte ska ske behövs förutom en instängsling även ett rivningstillstånd för att LKAB ska kunna riva inlösta fastigheter i området.  

– Vi har väntat på det här rivningsavtalet i ett års tid. Normalt sett brukar ett sådant beslut ta tio veckor men kan vara uppemot det dubbla i tid, men vi har fortfarande inget rivningstillstånd. Når markdeformationerna till området då kan vi inte beträda det och inget kan rivas, säger Fredrik Björkenwall. 

 Enligt Henrik Ölvebo är staketdragningen och rivningstillståndet är två separata frågor.

– Beslut om rivningstillstånd har ännu inte prövats, det beslutet tas av miljö-, bygg och räddningsnämnden. Nu vill jag inte föregå beslutet men om tillstånd ges så är det inte lika med att få sätta upp ett stängsel, säger han.

LKAB har hänvisat till att det är viktigt att de tillåts riva fastigheterna då det finns begränsat med tid att genomföra processen. Hur ser du på det?

– Att hävda till att det inte går att använda tunga fordon i området tycker jag är anmärkningsvärt. Det är ju upp till gruvbolaget att säkerställa deras påverkan i området och att planera för att det ska gå att genomföra. De kan inte lyfta över sitt ansvar till kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!