Vid det svenska seismiska nätverkets automatiska mätstation i Hagfors uppmättes magnituden till 3,43 enligt Richterskalan.
De återkommande gruvverksamhetsrelaterade skalven i Malmberget fortsätter. I genomsnitt görs cirka 20 registreringar i veckan av seismiska händelser i och runt Malmberget varav merparten med låga magnituder runt 1-2. De seismiska händelserna i Malmberget är med andra ord vardagsmat för invånarna.
Fredagens skalv sticker dock ut. Enligt flera internationella registreringar handlade det om en stötvåg uppmätt till mer än värdet tre enligt Richterskalan.
Enligt LKAB handlade det om en seismisk händelse, ett ras, i Dennewitsgruvans hängvägg på drygt 540 meters djup. Uppgående till värdet 2,3 enligt den lokala skalan.
Vid det svenska seismiska nätverkets mätstation i Hagfors gjorde en automatisk registrering med värdet 3,43 enligt Richterskalan. En magnitud tydligt märkbar även för människor.
Senast ett motsvarande värde uppmättes, 3,2 enligt richterskalan för snart två år sedan, kände, liksom denna gång, även invånarna i Gällivare och Koskullskulle av markstöten.
Kännbar stötvåg
Det gör i så fall den seismiska händelsen på fredagsmorgonen till den högsta uppmätta i Malmberget på senare år.
- Det var en fruktansvärd smäll. Jag trodde taket på huset rasat in, berättar Sune Falldahl som bor i Malmbergets sydvästra del.
Evald Oja, som bor i samhällets andra ände, upplevde också kraften.
- Det var en mycket kraftig stöt. Men ändå bara en del av det som händer dagligen. För oss är det ingen idé att gå till sängs förrän efter produktionsskjutningarna vid midnatt, säger han.
Det värsta hittills
Bland merparten invånare var fredagsmorgonens skalv det givna samtalsämnet.
- Under mina dryga 20 år i Malmberget har jag nog inte upplevt något liknande, säger pensionerade gruvarbetaren Rudolf Mikkelsson, boende på Kilen-området i Malmberget som har Dennewitsgruvan som närmsta gruvgranne.