Här ska brytas malm

Gruvföretaget LKAB:s gruvbrytning närmar sig nu även Östra Malmberget, Kilen- Malmsta-områdena och Malmbergets kyrkogård.

RIVNINGSDÖMDA. Gruvföretaget LKAB söker ny brytningskoncession i bebyggda delar av östra Malmberget. Bland annat de här LKAB-ägda fastigheterna kommer att beröras vid brytning och rivs i så fall inom 10-15 år.

RIVNINGSDÖMDA. Gruvföretaget LKAB söker ny brytningskoncession i bebyggda delar av östra Malmberget. Bland annat de här LKAB-ägda fastigheterna kommer att beröras vid brytning och rivs i så fall inom 10-15 år.

Foto: Kenth Bergmark

Malmberget2009-03-24 06:00
Från och med 2012 och några år framöver beräknas LKAB hämta 20 procent av sin totalproduktion, eller cirka fyra miljoner ton, från fortsättningen av Parta- och Virimalmerna under östra delen av Malmberget där bland annat Malmbergets kyrkogård är belägen. Det framgår av den ansökan om bearbetningskoncession gruvföretaget nyligen lämnat in till Bergsstaten. LKAB uppger att man så snart tillstånd ges vill sätta igång arbetet att förbereda den kommande brytningen på 800-1.250-metersnivåerna av de hematit- och magnetitmalmer med 58-61,5 procents järninnehåll som är aktuella i de båda malmkropparna. Vill förbereda
- Trots situationen på marknaden vill vi förbereda för brytning och sedan får världsmarknadsutvecklingen styra brytningstakten, säger Karl Wikström, LKAB:s verksamhetschef för samhällsomvandlingen i Malmberget. Området, benämnt K nr 5, sträcker sig i en väst/östlig längdriktning med västra delen gränsande till Malmbergets kyrkogård och den östra halvvägs mellan Malmberget och Koskullskulle. Ett flertal LKAB-ägda fastigheter på Kilen-området och större delen av elljusspåret mellan Kaptensgården och Ormkullen på Malmsta innefattas också i koncessionsansökan. Ingen utrymning än
Någon bostadsutrymning är inte aktuell vid ett beviljat bearbetningstillstånd. - Berörda hyresgäster kommer att kunna bo kvar och vi bedömer att man kommer att kunna göra det i 10-15 år ytterligare innan fastigheterna berörs av eventuella deformationer, säger Karl Wikström. Vid den eventuella brytningsstarten 2012 kommer vägsträckan mellan Malmberget och Koskullskulle att stängas. En ny förbindelseväg till östra Malmberget ska då ha byggts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om