Bilderna som kommer både från LKAB, privatpersoner och bildarkivet finns att beskåda till och med 1:a oktober.
– Jag visar dem gärna även utanför bibliotekets öppettider, för mig är det här mer en hobby. Jag har jobbat 40 år och aldrig haft tråkigt, säger Leif Pääjärvi på Gellivare bildarkiv.
Namnet Finnstan kommer från att det från början var mycket finländare som bosatte sig i området.– Det är viktigt att bevara det här för eftervärlden, förra veckan hade vi en träff med personer som bott i Finnstan och det var många som kom hit och pratade gamla minnen, säger Leif Pääjärvi. Uställningen är startskottet för ett projekt att dokumentera Malmbergets Historia. Under de kommande tre åren en modell av Malmberget byggas i trä, en dokumentärfilm kommer skapas och ett interaktivt bildspel designas. Lars Israelsson, kultursekreterare, leder satsningen som finansiseras av LKAB, Gällivare kommun och Länsstyrelsen.
– På det här sättet kan man gå på en gata som är försvunnen. Om 25 år när det inte är mycket kvar av det här samhället så finns den här dokumentationen kvar. I arbetsgruppen ingår etnologer, konstnärer och bibliotekarier. Främst ligger fokus på att dokumentera från och med 1950 och framåt. Till sommaren 2016 planeras en stor folkfest för gamla och nya Malmbergetbor.
– Få samhällen har genomgått en sån stor förändring som Malmberget under så kort tid och det finns ett enormt stort intresse att dokumentera och dela med sig av sina minnen från Malmberget, säger Lars Israelsson.