"Börjar bli svårt att hitta saker att leva för"

Det är inte bara idrotten som drabbas när sporthallen i Malmberget stänger. Musiker, konstnärer och vävare är redan utkastade. "I grund och botten pågår en samhällsomvandling men det är nästan mer en nedmontering", säger Markus Larsson från Malmfältens Rockklubb.

"Vi har fått ett visst stöd och uppmuntran men man ser inte att man måste satsa på gräsrötterna för att kulturlivet ska kunna håll i sig", säger Johan Airijoki.

"Vi har fått ett visst stöd och uppmuntran men man ser inte att man måste satsa på gräsrötterna för att kulturlivet ska kunna håll i sig", säger Johan Airijoki.

Foto: Lisa Eriksson

Malmberget2021-12-10 17:00

"Igår kväll när Markus städade ur det sista ur vår replokal satt en av de äldre kvinnorna med tårar i ögonen och väntade på att deras vävstolar på något vis skulle få en ny plats istället för att slängas. Då de inte heller har blivit erbjudna någon ny lokal för sin verksamhet." 

Det skrev musikern Johan Airijoki i oktober förra året när de förlorade sina replokaler i Gunillaskolan i Malmberget.

– Man hade inte planerat för någon ersättningslokal för någon av de verksamheter som fanns där, säger han.

När Studiefrämjandet till slut gav upp om att hitta nya lokaler bestämde de sig för att bilda föreningen GROP (Gällivare Rock och Pop) för att själva försöka lösa det.

– Vi hamnade då på Bäckskolan men det visade sig att det var mögelskador, säger Markus Larsson, och lyfter problem med klåda, nysningar och näsblod.

– Från vårat gäng är det bara jag som kommer hit, de andra vill inte vara här.

På Studiefrämjandet Norrbotten berättar verksamhetschef Nina Wennberg att de, på grund av lokalbrist, la ner musikverksamheten på orten.

– Vi hyrde ganska många år på ett rivningskontrakt på Gunillaskolan och det var stora och bra lokaler anpassade för musik. Sedan försökte vi hitta nya lokaler men som jag har förstått det så är det en stor brist på det i Gällivare, säger hon.

– Vi har haft ute en annons också men ingen svarar.

Vävföreningen har fått flytta in på Bäckskolan med musikerna. Sedan tiden på Gunillaskolan har de minskat till hälften i antal.

– Man tappar ju suget när det blir så här och man flyttas hela tiden, det är ju inte bara att sätta upp de här grejerna, säger Ann-Christin Devall.

Tillsammans frågar de sig hur musik, konst och hantverk kan vara så lågt prioriterade i kommunen.

– Det finns jobb här men det börjar bli svårt för folk att hitta saker att leva för, på något sätt det börjar det bli som ett stort arbetsläger, säger Markus Larsson.

– Även om politikerna ger ett hoppfullt intryck av att det kommer bli så bra med de nya husen så är inte gräsrötterna medräknade i deras planer, då kan man ställa sig frågan vad det egentligen är som bygger upp en kommun.

Man känner sig heller inte inräknad i det kommande Multiaktivitetshuset.

– Där har de planerat fyra replokaler som kommunen kanske ska ha verksamhet i, det täcker inte det stora behovet.

På kommunen har både ungdom-, fritid- och kulturförvaltningen samt samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen kännedom om problemen.

– Vi håller på att utreda vissa åtgärder, säger Dan Johansson, tillförordnad chef på samhällsbyggnads- och teknik.

Enligt honom kan de tillfälliga lokalerna, som Bäckskolan, som ägs av LKAB nyttjas fram till 2032. Det ska även vara pågående åtgärder för vattenskadan.

– Vår ambition är att stötta verksamheterna och att de ska komma närmare Gällivare, säger Dan Johansson.

Det pågår dialog mellan förvaltningarna om alternativa lokaler.

– Det är lokaler som inte är klara men som vi har vakanser på som vi kanske skulle kunna få till, säger Dan Johansson.

Ambitionen är också att utveckling går före avveckling.

– Vissa funktioner har hamnat i kläm i den här processen och det är något som vi vill bli bättre på.

– När vi får Multiaktivitetshuset kommer det finnas mer utrymme, storleken är anpassad för att det ska vara föreningsliv där också.

Gunillaskolan

Redan 2008 beslutade politikerna i Gällivare att ta fram en avvecklingsplan för Gunillaskolan i Malmberget på grund av gruvdriften.

2020 tömdes det sista ur lokalerna. Då hade bland annat studieförbund hyrt in sig på så kallade rivningskontrakt. I och med att de var tvungen att lämna lokalerna förlorade musiker, konstnärer och vävare sina mötesplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!